Prezidentka podržala podnikateľov, časť spornej novely zákona napadne na Ústavnom súde

NETKY.SK • 14 Október 2020, 19:35 • 2 min
Prezidentka podržala podnikateľov, časť spornej novely zákona napadne na Ústavnom súde

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zároveň je však rozhodnutá sporné ustanovenie týkajúce sa práva na náhradu škody a ušlého zisku napadnúť na Ústavnom súde (ÚS) SR.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Novela počíta s odstránením nezrovnalostí v súvislosti s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v boji s pandémiou nového koronavírusu.

 

Hlava štátu sa postavila na stranu poškodených

Prezidentka označila za protiústavné nové ustanovenie, ktoré hovorí, že "právo na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa tohto zákona, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, je vylúčené".

 

"V tejto súvislosti nemôžem ani ja prehliadnuť nové ustanovenie § 58, ods. 5 uvedenej novely zákona, ktoré považujem za protiústavné. Ústava SR totiž v čl. 46 ods. 3 zaručuje každému právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom štátnych orgánov," napísala prezidentka v statuse.  

 

Súvisiaci článok: NRSR rokuje na mimoriadnej schôdzi o schválení vládnej novely

 

 

Hlava štátu tvrdí, že Ústava SR zaručuje každému právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom štátnych orgánov.

 

Prečítajte si viac: Prezidentka Čaputová podporuje prísne epidemiologické opatrenia, vláde však vytkla jednu vec

 

"Je síce možné zákonom upraviť medze uplatňovania tohto práva, avšak nie je možné žiadne ústavné právo zákonom odobrať alebo vylúčiť. V praxi by to znamenalo, že štát by nezodpovedal ani za škody spôsobené prípadným nezákonným uplatňovaním tejto novely," vysvetlila hlava štátu.

 

img

 

Ustanovenie považuje za protiústavné 

Prezidentka sa rozhodla novelu podpísať vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. Zároveň požiada ÚS o preskúmanie súladu sporného ustanovenia s ústavou bez toho, aby bola pozastavená účinnosť zákona ako celku.

 

Nová legislatíva má vyjasniť postavenie nariadení ÚVZ a regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), podmienky nadobudnutia ich účinnosti a publikácie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezidentka po stretnutí so zástupcami športu a kultúry vyzýva na reálnu pomoc

 

Právna úprava hovorí, že ak je opatrenia potrebné nariadiť na celom území SR, jeho časti alebo pre skupinu inak ako jednotlivo určených osôb, nariaďuje ich ministerstvo zdravotníctva, ÚVZ alebo RÚVZ všeobecne záväzným právnym predpisom.

 

Trasovanie kontaktov

Vyhláška nadobudne platnosť vyhlásením v plnom znení vo Vestníku vlády SR. Novela má tiež zaviesť nové právne nástroje na boj s pandémiou.

 

img

 

Úrady verejného zdravotníctva budú môcť nariadiť, aby sa zákazníci v prevádzkach pri vstupe registrovali poskytnutím osobných údajov. To má pomôcť pri dohľadávaní kontaktov.

 

V zákone bude tiež definované, že pri ohrození verejného zdravia môžu úrady verejného zdravotníctva nariadiť používanie ochranných pomôcok, karanténu osôb vstupujúcich do krajiny či poskytnutie transportu infikovanej osobe

 

Nariadiť budú môcť dezinfekciu priestorov alebo prijímanie hygienických opatrení zamestnávateľom. Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) pribudnú kompetencie v oblasti poskytovania informácií obyvateľstvu a poskytovania súčinnosti orgánom štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva.

 

Umožní im tiež využívať svoje informačné, komunikačné a sieťové technológie na účel plnenia ich úloh.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies