Prezidentka Pak Kun-hje vymenila premiéra aj ministra financií

NETKY.SK • 2 November 2016, 10:54 • 2 min
Prezidentka Pak Kun-hje vymenila premiéra aj ministra financií

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, čeliaca škandálu kvôli svojej bývalej poradkyni, odvolala doterajšieho premiéra a ministra financií a do oboch funkcií dnes navrhla ich nástupcov. Jej nominácie ešte musí odobriť parlament.

slovakia

left justify in out

Predsedu juhokórejskej vlády Hwang Kjo-ana by tak mal nahradiť Kim Pjong-čun, poradca bývalého prezidenta. Novým ministrom financií by sa zase mal stať Im Čong-jong, uviedla agentúra DPA.

Prezidentka Pak Kun-hje čelí obvineniam, že svojej dôverníčke a bývalej poradkyni, 60-ročnej Čche Son-sil, umožnila nazerať do vládnych dokumentov a ovplyvňovať personálne rozhodnutia, hoci nevykonávala nijakú verejnú funkciu a nemala bezpečnostnú previerku.

 

Čche Son-sil je tiež podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií.

Bývalú dôverníčku prezidentky vzali v pondelok do väzby po tom, ako sa do vlasti vrátila po dvojmesačnom pobyte v Nemecku. Prokuratúra sa totiž obávala, že by Čche Son-sil mohla zničiť dôkazy alebo opustiť krajinu a chcela jej v tom zabrániť.

 

Čche Son-sil všetky obvinenia poprela a povedala, že prezidentke pomáhala len s písaním prejavov. Uviedla tiež, že ak sa preukáže jej vina, prijme akýkoľvek trest.

Aféra okolo Čche Son-sil vyvolala v Južnej Kórei pobúrenie. V sobotu vyšli do ulíc v centre metropoly Soul tisíce demonštrantov a požadovali odstúpenie hlavy štátu. Preferencie Pak Kun-hje klesli na historické minimum.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies