Prezidentka dnes podpísala novelu zákona, ktorá umožní i žiakom druhého stupňa základnej školy domáce vzdelávanie

NETKY.SK • 31 Marec 2021, 15:18 • 2 min
Prezidentka dnes podpísala novelu zákona, ktorá umožní i žiakom druhého stupňa základnej školy domáce vzdelávanie

BRATISLAVA - Individuálne vzdelávanie v prostredí domova bude umožnené aj žiakom na druhom stupni základnej školy.

slovakia

left justify in out

Zuzana Čaputová dnes podpísala novelu zákona, ktorá umožní žiakom druhého stupňa domáce vzdelávanie. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. V doterajšej právnej úprave štát umožňoval plniť povinnú školskú dochádzku formou individuálneho vzdelávania z domu iba v prípade žiakov prvého stupňa ZŠ.

 

img

 

V súčasnosti môžu žiaci druhého stupňa základnej školy plniť školskú dochádzku formou individuálneho vzdelávania, len ak im zdravotný stav neumožňuje účasť na vzdelávaní v škole, alebo ak je žiak vzatý do väzby, alebo je vo výkone trestu odňatia slobody, ktorému nemožno zabezpečiť účasť na vzdelávaní v škole dlhšie ako dva mesiace. Novela nadobudne účinnosť od 1. septembra, vzhľadom na začiatok školského roka 2021/2022.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová upozornila, že do konca online sčítania ostávajú posledné hodiny. Sčítajte sa aj vy!

 

Podpísaná bola i novela zákona o cestnej premávke, ktorá zavádza možnosť takzvanej „prenositeľnosti“ tabuľky s evidenčným číslom vozidla z pôvodného majiteľa motorového vozidla na nového majiteľa. Pôvodnú tabuľku bude môcť použiť bez ohľadu na to, či má v danom okrese naďalej trvalý pobyt. Viazanosť EČV na okres trvalého pobytu vlastníka vozidla sa vypustí úplne. Právna úprava zároveň ruší takzvané dvojkrokové oznamovanie prevodu držby vozidla na inú osobu. Znamená to, že kompletná zmena držby vozidla na kupujúceho aj s vydaním nového osvedčenia o evidencii časť II sa vykoná na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. 

Taktiež sa riešila novela  o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MS SR. Vďaka nej bude mať ministerstvo možnosť poskytnúť odmenu za vykonanie práce odborníkom v hodnotiacej komisii, osobitne tým, ktorí nie sú zamestnancami štátnej správy. Cieľom novely je odstránenie nedostatkov, ktoré vzišli z praxe týkajúcej sa procesu poskytovania dotácií v pôsobnosti rezortu spravodlivosti. Právna úprava dopĺňa medzi dôvody zaujatosti prípad, keď je člen komisie vo vzťahu k žiadateľovi blízkou osobou. Novela nadobudne účinnosť od 1. mája 2021. Parlament schválil predmetnú novelu v utorok 16. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona