Prezidentka Čaputová vyzdvihla, že s Maďarskom nás spája vysoká podpora členstva v EÚ

NETKY.SK • 11 Júl 2019, 15:44 • 2 min
Prezidentka Čaputová vyzdvihla, že s Maďarskom nás spája vysoká podpora členstva v EÚ

BUDAPEŠŤ - Počas dnešného dňa sa prezidentka SR v rámci oficiálnej návštevy Budapešti vyjadrila, že obyvateľov SR a Maďarska spája vysoká podpora členstva v EÚ.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti nás spájajú nielen spoločné projekty, intenzívna obchodná výmena, ale aj občania SR, z ktorých sa viac ako 450 tisíc hlási k maďarským koreňom. Som presvedčená, že vo vzťahoch medzi našimi štátmi potrebujeme pokračovať v konštruktívnej a úprimnej komunikácii. Tam, kde je to potrebné, nezakrývať si oči a otvorene komunikovať o tom, čo sa nám nepáči," dodala. 

 

img

 

Maďarsku vyslala jasný signál, že práve liberálna demokracia, ktorá garantuje práva všetkým ľuďom rovnako, je najlepším spôsobom ochrany všetkých menšín, ktoré žijú v SR.

 

Pripustila, že sú oblasti, kde existujú medzi Maďarskom a SR odlišné názory. Jeden z najväčších rozdielov vníma Čaputová v pohľade na budúcnosť EÚ. "Z našej skúsenosti vieme, že najväčšie výhody majú naši občania vďaka integrácii, nie vďaka prenosu právomocí späť na jednotlivé štáty. Občanov oboch našich štátov spája vysoká podpora nášho členstva v EÚ," zdôraznila.

 

img

 

Čaputová sa s Áderom zhodli v tom, že globálne témy, akými sú zodpovednosť voči životnému prostrediu, klimatická kríza, či bezuhlíkové hospodárstvo sa bytostne dotýkajú oboch krajín, a že by mali robiť maximum pre hľadanie globálnej zhody v týchto témach.

 

"Hovorili sme aj o tom, aká hrozba je pre nás automatizácia a robotizácia priemyslu a budúcnosť nových odvetví. Že ak nedokážeme týmto výzvam efektívne čeliť a nájsť na ne riešenia, bude to mať pre nás nesmierne zlé dôsledky. Práve tu vidím potenciál pre našu spoluprácu a pre pozitívnu vecnú agendu, ktorú by sme mali v EÚ navrhovať," konštatovala slovenská prezidentka.

 

img

 

Áder po prvej schôdzke s Čaputovou, zdôraznil, že obaja zastávajú názor, že "ľudstvo je v oblasti ochrany klímy v poslednej hodine." Podľa jeho slov sa so slovenskou prezidentkou zhodli aj v tom, že z hľadiska plnenia cieľov ochrany klímy je atómová energia nutná. Obaja politici v otázke migrácie zdôraznili ochranu vonkajších hraníc a potrebu preventívne pomáhať tam, kde môžu vznikať krízy a dôvody pre migráciu.

 

img

 

Podľa maďarského prezidenta je možné, že v nadchádzajúcich rokoch budú medzi ním a Čaputovou názorové nezhody. Vyjadril však súčasne presvedčenie, že to neznemožní bilaterálnu spoluprácu ani kooperáciu v rámci krajín V4.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies