Prezidentka Čaputová spomenula záväzok Slovenska voči NATO

NETKY.SK • 30 Január 2020, 13:23 • 2 min
Prezidentka Čaputová spomenula záväzok Slovenska voči NATO

BRATISLAVA - Slovenskí profesionálni vojaci majú vysoký kredit doma aj vo svete. V dnešných hodinách to príležitosti vyhodnotenia uplynulého výcvikového roka na Ministerstve obrany SR uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

 

Udalosť sa konala v rámci Veliteľského zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmenka. Prezidentka pripomenula aj slovenské záväzky zvýšiť výdavky voči Severoatlantickej aliancii (NATO), ktoré majú dosiahnuť v roku 2024 úroveň 2% HDP či modernizačné projekty. Podľa nej musia byť investované peniaze nielen do techniky, ale aj do podmienok pre vojakov. Išlo o prvú účasť prezidentky na pravidelnom vyhodnotení rezortu obrany od jej nástupu do funkcie v roku 2019.

 

img

 

Príhovor prezidentky SR
"Veľmi si vážim, čo robia naši vojaci nielen doma, ale aj v zahraničí. Spomenula som pri dnešnej príležitosti náš deklarovaný záväzok voči NATO do roku 2024, ktorý sa blíži. Ozbrojené sily majú pred sebou aj viacero výziev, napríklad modernizačné projekty. Zdroje totiž nemôžu ísť iba do nákupov, ale musia byť investované aj do infraštruktúry či podmienok vojakov," uviedla Čaputová. Prezidentka ocenila na záver svojho prejavu vysoký kredit Ozbrojených síl SR a poďakovala všetkým vojakom za ich prácu.

 

img

 

Minulý rok bol rokom vojaka
Šéf Ministerstva obrany Peter Gajdoš (SNS) za uplynulý rok vyzdvihol zlepšenie podmienok pre vojakov. Podľa neho musia armádne projekty výmeny techniky nadväzovať na starostlivosť o profesionálnych vojakov. "Rok 2019 bol rokom vojaka, ale aj historickou modernizáciou Ozbrojených síl SR. Čo sa týka modernizačných projektov, mojou úlohou bolo odovzdať pripravené materiály," povedal Gajdoš.

 

img

 

Nové projekty

Minister spomenul napríklad projekt nových stíhacích lietadiel typu F-16 či dokončenie nákupu vrtuľníkov UH-60M Black Hawk po predošlom vedení ministerstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies