Prezidentka Čaputová sa prihovorila národu. Situácia je vážna, prekročili sme hranicu 6 tisíc úmrtí na COVID-19

NETKY.SK • 16 Február 2021, 17:31 • 2 min
Prezidentka Čaputová sa prihovorila národu. Situácia je vážna, prekročili sme hranicu 6 tisíc úmrtí na COVID-19

BRATISLAVA - Pandemická situácia na Slovensku je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej mimoriadne závažná. Uviedla to po dnešnom rokovaní s odborníkmi.

slovakia

left justify in out

Vo svojom príhovore na úvod poukázala na to, že Slovensko dnes prekročilo hranicu 6-tisíc úmrtí na koronavírus. V tejto súvislosti vyjadrila úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Ako dodala, s odborníkmi sa zhodli na lepšom trasovaní, sekvenovaní vírusu a zlepšení COVID automatu.

 

img


Matematik Richard Kollár po rokovaní upozornil, že analytikom chýbajú kľúčové dáta o epidemickom stave, a to napríklad o veku pacientov, efektivite trasovania, tiež o tom, kde sa ľudia nakazili alebo či je bezpečné chodiť do obchodu a MHD. Podľa Kollára je Slovensko "v dátovom pekle", keďže bez dát nie je jasné, či Slovensko čaká ďalšia vlna pandémie.

 

img


Virológ Boris Klempa konštatoval, že britský variant koronavírusu na Slovensku prevláda a ešte bude stúpať. Pri brazílskom a juhoafrickom variante vníma vyššiu pravdepodobnosť reinfekcie a menšiu účinnosť vakcíny.

 

Podotkol, že juhoafrická mutácia sa mohla na Slovensku rozšíriť. Tento variant sa potvrdil napríklad v susednom Rakúsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona