Prezidentka Čaputová prijme rozhodnutie NRSR o Istanbulskom dohovore

NETKY.SK • 5 Február 2020, 16:38 • 2 min
Prezidentka Čaputová prijme rozhodnutie NRSR o Istanbulskom dohovore

BRATISLAVA - Hlava SR sa vyjadrila, že bude v plnej miere rešpektovať výsledok hlasovania parlamentu SR o Istanbulskom dohovore. Podľa vlastných slov nebude stáť väčšine NRSR v ceste.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie hlavy štátu

"Výzvy smerujúce na mňa preto považujem v tejto chvíli za klopanie na otvorené dvere. Opakujem, že budem rešpektovať rozhodnutie Národnej rady Slovenskej republiky, keď rozhodne o súhlase alebo nesúhlase s ratifikáciou Istanbulského dohovoru v súlade s ústavou. Doteraz sa to nielen podľa mňa, ale ani podľa viacerých ústavných právnikov nestalo," zdôraznila prezidentka.

 

img

 

Výzva ohľadom podujatia
Podľa Čaputovej je potrebné v tejto súvislosti zdôrazniť, že aj prípadné odmietnutie ratifikácie by malo byť spojené s prípravou plánu krokov v boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, keďže nielen štatistiky, ale aj konkrétne prípady ukazujú, že je táto téma nanajvýš aktuálna a vyžaduje si adekvátnu pozornosť. "Všetkých účastníkov a organizátorov ohlásených podujatí na Hodžovom námestí budúci týždeň vyzývam k prejaveniu svojho názoru pokojným spôsobom," pokračovala hlava SR.

 

img

 

Stretnutiu s Dankom sa nebráni
Pokiaľ ide o stretnutie ústavných činiteľov k tejto téme, Čaputová podľa vlastných slov nemá problém vyjasniť si vzájomné postoje. "Ak to môže prispieť k tomu, aby dohovor nebol ďalej zneužívaný v predvolebnej kampani, rada takéto stretnutie zorganizujem," dodala prezidentka.

 

img

 

Prípadné nepokoje
Predseda Národnej rady SR a vládnej SNS Andrej Danko vo včerajších hodinách požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zvolanie stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov. Témou má byť práve Istanbulský dohovor. Podľa Danka totiž hrozí ďalší stret ľudí z koalície PS/Spolu a kotlebovcov pred prezidentským palácom 11. februára. Na tento deň má byť ohlásené zhromaždenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies