Prezidentka Čaputová predostrela, čo je dôležité pre rozvoj vysokých škôl

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 17:07 • 2 min
Prezidentka Čaputová predostrela, čo je dôležité pre rozvoj vysokých škôl

BRATISLAVA - Dôležitým aspektom ďalšieho rozvoja vysokých škôl je aj inkluzívnosť voči študentom so špecifickými potrebami a zo sociálne znevýhodneného prostredia.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom prezidentka SR Zuzana Čaputová s predsedom Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) Robertom Redhammerom a expertkou na vysoké školstvo Renátou Hall. Informovala o tom prezidentka vo svojom statuse na sociálnej sieti po spoločnom stretnutí.

 

 

Zároveň konštatovala, že problém atraktívnosti vysokých škôl je obzvlášť závažný aj v súvislosti s demografickými zmenami našej spoločnosti a početnými odchodmi talentovaných mladých ľudí zo Slovenska.

 

Dodala, že v rámci Európskej únie (EÚ) Slovensko druhý najvyšší podiel!!! mladých ľudí študujúcich v zahraničí, pričom veľká časť z nich tam ostáva natrvalo.

 

img


Čaputová pripomenula, že SAAVŠ nedávno zverejnila prvé výsledky celoslovenského výskumu vysokoškolákov "Akademická štvrťhodinka", do ktorého sa zapojilo takmer 20-tisíc študentov. SAAVŠ plánuje robiť takýto anonymný prieskum medzi poslucháčmi vysokých škôl každoročne.

 

"Pozitívnym zistením výskumu je, že 70 percent študentov si vybralo odbor, pretože ich zaujíma, a teda sa nepotvrdil rozšírený názor, že študenti študujú len pre diplom," vyzdvihla prezidentka.

 

img

 

Prieskum tiež ukázal, že vysoké školy zvládli pandémiu z organizačného hľadiska, avšak veľká časť študentov nedosiahla porovnateľné vedomosti ako pri prezenčnej výučbe. Čaputová poukázala, že viac ako 70 percent študentov malo len minimálne nahradenú prax a praktickú výučbu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona