Prezidentka Čaputová pozvala na Slovensko člena významnej cisárskej rodiny

NETKY.SK • 21 Október 2019, 06:44 • 2 min
Prezidentka Čaputová pozvala na Slovensko člena významnej cisárskej rodiny

BRATISLAVA - Pri príležitosti 100. výročia nadviazania diplomatických stykov s krajinou "výchádzajúceho Slnka" pozvala na Slovensko prezidentka SR Zuzana Čaputová člena japonskej cisárskej rodiny.

slovakia

left justify in out

Na návšteve Slovenskej republiky sa hlava SR a premiér Japonska Šinzó Abe dohodli ešte v paláci Akasaka v Tokiu. Čaputová je totiž na návšteve Japonska pri príležitosti intronizácie cisára Naruhita, ktorá sa uskutoční v utorok 22. októbra.

 

img

 

Prezidentka SR a japonský premiér rokovali o bilaterálnych vzťahoch, ekonomickej spolupráci medzi Slovenskom a Japonskom a o výzvach a inováciách v oblasti ochrany životného prostredia. Japonsko bolo prvou ázijskou krajinou, ktorá s bývalou Československou republikou v roku 1920 nadviazala diplomatické vzťahy.

 

"S Čínskou republikou Československo nadviazalo diplomatické vzťahy až v roku 1930, India bola medzi vojnami súčasťou britského impéria. Podobne boli kolonizované takmer všetky súčasné suverénne štáty. Možno teda potvrdiť, že Japonsko bolo prvou ázijskou krajinou, ktorá diplomaticky uznala Československo," uviedol hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

 

img

 

Šéf japonského kabinetu bol v apríli na historicky prvej návšteve Slovenska. Spolu s premiérom Petrom Pellegrinim rokovali o investíciách, vzájomných zmluvách, ale taktiež aj o takmer 100 rokov trvajúcich diplomatických vzťahoch. Na Slovensku pôsobí viac ako 60 japonských spoločností, ktoré zamestnávajú približne 13 000 ľudí. V Japonsku investuje napríklad aj slovenská firma Eset.

 

img

 

Japonsko v roku 2020 organizuje olympijské a paraolympijské hry, v roku 2025 zase svetovú výstavu World Expo. Slovensko by malo mať svojich zástupcov na oboch týchto významných podujatiach.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies