Prezidentka čaputová hovorí o tom, že boj proti extrémizmu sa nesmie oslabiť

NETKY.SK • 26 Január 2021, 13:51 • 2 min
Prezidentka čaputová hovorí o tom, že boj proti extrémizmu sa nesmie oslabiť

BRATISLAVA - Dočasný policajný prezident Peter Kovařík, ktorého nakoniec výbor odporučil na vymenovanie, zdôraznil, že výjazd NAKA ku každému hákovému krížu nastriekanom na stenu je plytvanie silami. „NAKA má vyšetrovať trestné činy závažného charakteru,” skonštatoval s tým, že spomedzi vyšetrovaných extrémistických skutkov je v súčasnosti 60 percent prečinov a 40 percent zločinov.

slovakia

left justify in out

Zuzana Čaputová a generálny prokurátor Maroš Žilinka v spoločnom rozhovore riešili témy extrémizmu a nenávistných trestných činov. Ich rozhovor sa uskutočnil 25. januára, prezidentka na jej Instagrame uviedla, že sa spoločne zhodli na dôležitosti tejto témy a skonštatovali,  že by sa jej mali naďalej venovať špecializované inštitúcie ako špecializovaný trestný súd a špeciálna prokuratúra.

 

"Zhodli sme sa na dôležitosti tejto agendy, na tom, že je správne, aby sa jej aj naďalej venovali špecializované inštitúcie ako špecializovaný trestný súd a špeciálna prokuratúra. A teda, aby bola zachovaná špecializácia, ktorá je predpokladom odbornosti,", hlava štátu a dodáva, že "boj s extrémizmom a nenávistnými prejavmi rastie na význame na celom svete a nesmie ho oslabiť ani Slovensko".

 

 



V stredu 20. januára Maroš Žilinka poprel informácie o údajnom chystanom oslabení protiextrémistickej agendy na Úrade špeciálnej prokuratúry. Pripustil, že odbor zameraný na extrémizmus by sa v rámci chystaných zmien mal spojiť s odborom terorizmu a organizovanej kriminality. Podľa Žilinku totiž väčšinu agendy extrémizmu predstavujú prečiny a zaťaženosť prokurátorov vykonávajúcich túto agendu je podstatne nižšia, než je tomu v prípade ich kolegov. „Tou reorganizáciou chceme dosiahnuť, aby sa efektívnejšie využil potenciál prokurátorov,” povedal s tým, že na spojenom oddelení by malo pôsobiť spolu 11 prokurátorov a ich špecializácia ostane zachovaná. Momentálne sa extrémizmu v rámci samostatného odboru venuje päť prokurátorov.

Agenda extrémizmu rezonovala aj na pondelňajšom vypočutí kandidátov na post prezidenta Policajného zboru na pôde parlamentného brannobezpečnostného výboru. Veliteľ Útvaru špeciálneho určenia Prezídia Policajného zboru Štefan Hamran v tejto súvislosti povedal, že ako policajný prezident by prebral túto agendu pod seba a rovnako vyšetrovateľov, ktorí sa tomu venovali v rámci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). „Extrémizmus chcem riešiť ja. Nech to rieši tá najelitnejšia jednotka v podmienkach SR, Lynx commando,” povedal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies