Prezidentka Akadémie reagovala na kritiku nominácií na Oscary

NETKY.SK • 15 Január 2016, 14:45 • 2 min
Prezidentka Akadémie reagovala na kritiku nominácií na Oscary

BRATISLAVA - Prezidentka americkej Akadémie filmových umení a vied Cheryl Boone Isaacs vyjadrila sklamanie nad nedostatkom diverzity v nomináciách na Oscara v 88. ročníku ich udeľovania.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na skutočnosť, že nomináciu na prestížne ocenenie v kategórii Najlepší film si neodniesol žiaden titul, v ktorom sa predstavili predovšetkým afroamerickí herci a herečky. "Samozrejme, že som sklamaná, no nechcem znižovať kvalitu nominovaných filmov," uviedla Boone Isaacs pre portál Deadline. "Minulý rok bol skvelým rokom vo filme, skutočne vo všetkých ohľadoch. Nikdy neviete, čo sa na tom papieri s nomináciami objaví, pokiaľ to nevidíte," doplnila, pričom ale priznala, že snaha Akadémie o inklúziu hercov a tvorcov všetkých farieb pleti postupuje pomaly. "Musíme to zrýchliť," vyjadrila sa.


Po zverejnení nominácií v aktuálnom ročníku udeľovania Oscarov sa na internete začala šíriť kritika, ktorá poukázala, že druhý rok po sebe získali nominácie v hereckých kategóriách samí belosi. Kritici členom Akadémie vytýkajú napríklad aj to, že za výkon v snímke Creed nominovali Sylvestra Stallonea, ktorý v ňom stvárnil vedľajšiu úlohu, no prehliadli predstaviteľa hlavnej úlohy Michaela B. Jordana, ktorý je Afroameričan. Okrem toho sa im nepáči, že v kategórii Najlepšia réžia nomináciu nezískal Afroameričan Ryan Coogler.


Zoznamu kandidátov v 88. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládne snímka Revenant Zmŕtvychvstanie, ktorá získala dvanásť nominácií. O dve menej si vyslúžil postapokalyptický film Mad Max: Zbesilá cesta a sedem ich má na konte sci-fi Marťan. Osmičku nominovanú v kategórii Najlepší film spolu s menovanými tvoria aj Sledovačka, Most špiónov, Stávka na neistotu, Izba a Brooklyn. Za herecké výkony v hlavných úlohách americkí akademici nominovali Leonarda DiCapria (Revenant Zmŕtvychvstanie), Bryana Cranstona (Trumbo), Michaela Fassbendera (Steve Jobs), Eddieho Redmayna (Dánske dievča) a Matta Damona (Marťan). V rovnakej ženskej kategórii sú nominované Brie Larson (Izba), Saoirse Ronan (Brooklyn), Cate Blanchett (Carol), Jennifer Lawrence (Joy) a Charlotte Rampling (45 rokov).


V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sa stretli Tom Hardy (Revenant Zmŕtvychvstanie), Sylvester Stallone (Creed), Mark Rylance (Most špiónov), Mark Ruffalo (Sledovačka) a Christian Bale (Stávka na neistotu). Päticu herečiek nominovaných za vedľajšie roly tvoria Rooney Mara (Carol), Kate Winslet (Steve Jobs), Alicia Vikander (Dánske dievča), Rachel McAdams (Sledovačka) a Jennifer Jason Leigh (Osem hrozných). Za réžiu môžu Oscara získať Alejandro González Iňárritu (Revenant Zmŕtvychvstanie), George Miller (Mad Max: Zbesilá cesta), Tom McCarthy (Sledovačka), Lenny Abrahamson (Izba) a Adam McKay (Stávka na neistotu).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies