Prezidenti Venezuely a Kolumbie sa dohodli na znovuotvorení spoločných hraníc

NETKY.SK • 22 September 2015, 11:09 • 2 min
Prezidenti Venezuely a Kolumbie sa dohodli na znovuotvorení spoločných hraníc

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa spolu so svojím kolumbijským náprotivkom Juanom Manuelom Santosom dohodli na postupnom znovuotvorení spoločných hraníc. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC.

slovakia

left justify in out

Venezuela v auguste uzavrela dva spoločné pohraničné priechody, deportovala stovky Kolumbijčanov a spustila operáciu zameranú proti pašerákom. Tento krok nariadil Maduro po tom, ako boli v prestrelke s prevádzačmi zranení traja venezuelskí vojaci. Maduro neskôr oznámil, že priechody dal uzavrieť na neurčitý čas a deportácie kolumbijských občanov označil za rozbitie polovojenských gangov. Venezuela zároveň odvolala svojho veľvyslanca v Kolumbii, ktorá pristúpila k rovnakému kroku a stiahla svojho veľvyslanca z Caracasu.

 

Na pondelňajšom stretnutí v Ekvádore, zameranom na zlepšenie vzájomných vzťahov, sa obaja prezidenti dohodli aj na okamžitom návrate svojich veľvyslancov do hlavných miest. Od uzavretia spoločných hraníc odišlo z Venezuely približne 20.000 Kolumbijčanov, pričom vyše 1500 z nich úrady vyhostili pre údajné prepojenie so zločincami pôsobiacimi v pohraničnej oblasti. Ďalší Kolumbijčania z krajiny odišli väčšinou dobrovoľne, pričom na prechod využili pohraničnú rieku. "Zdravý rozum, dialóg a mier medzi našimi občanmi a krajinami dnes zvíťazil," vyhlásil Maduro po pondelňajších rozhovoroch v ekvádorskej metropole Quito.

 

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos uviedol, že Venezuela "mala rešpektovať práva Kolumbijčanov", ktorých donútila k odchodu. "Súhlasím s tým, že zločinecké organizácie pôsobiace v pohraničnej oblasti sú veľkým problémom, avšak najlepší spôsob, ako sa s nimi vyrovnať, je spolupráca," dodal Santos.

 

Uzavretá bola uplynulý mesiac väčšina hraničných priechodov medzi oboma krajinami, pričom v oblasti bolo od začiatku protipašeráckej operácie (19. augusta) rozmiestnených približne 3000 venezuelských vojakov.

Množstvo tovarov, ktoré vo Venezuele dotuje štát, vrátane lacného benzínu, predávali dlhé roky pašeráci s veľkým ziskom za kolumbijskými hranicami.

 

Maduro vyhlásil, že pašeráctvo spôsobilo nedostatok tovarov na západe Venezuely, ale aj v iných častiach krajiny.

Pondelňajšie rozhovory oboch lídrov v Quite sprostredkovali ekvádorský prezident Rafael Correa a jeho uruguajský náprotivok Tabaré Vázquez. Schôdzke predchádzali dve ďalšie stretnutia kolumbijského a venezuelského ministra zahraničných vecí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona