Prezidenti Ukrajiny, Poľska a Moldavska rokovali o obavách z Ruska

NETKY.SK • 20 November 2014, 18:09 • 2 min
Prezidenti Ukrajiny, Poľska a Moldavska rokovali o obavách z Ruska

KIŠIŇOV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko, poľský prezident Bronislaw Komorowski a moldavský prezident Nicolae Timofti sa dnes stretli v moldavskom Kišiňove.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorili spolu o obavách z vplyvu Ruska na separatistickej východnej Ukrajine a o strachu, že by sa Moskva mohla pokúsiť zasiahnuť do nadchádzajúcich všeobecných volieb v Moldavsku.  

      

Všetci traja prezidenti podporili myšlienku, aby Ukrajina i Moldavsko pokračovali vo svojom proeurópskom smerovaní.
     

Schôdzka v Kišiňove podporila prozápadné strany Moldavska, ktoré dúfajú vo svoje víťazstvo vo voľbách 30. novembra, kde budú čeliť stranám favorizujúcim užšie vzťahy s Moskvou. Predvolebné prieskumy ukázali, že proeurópske strany majú pred nimi mierny náskok.
     

Trojica politikov tiež rokovala o situácii na východe Ukrajiny, kde panujú obavy z nového vzplanutia nepriateľských akcií medzi vládou a proruskými povstalcami.
     

Európsky parlament 13. novembra ratifikoval asociačnú dohodu medzi Moldavskom a Európskou úniou, podpísanú 27. júna. Asociačná dohoda sa vzťahuje na "celé medzinárodne uznané územie Moldavskej republiky" a jej účinky sa musia vzťahovať aj na Podnestersko, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou Moldavska, zdôraznili poslanci. EP požaduje, aby EÚ zohrávala väčšiu úlohu v snahe o efektívne vyriešenie podnesterskej otázky medzi Kišiňovom a Tiraspolom.
     

Poslanci v uznesení zdôraznili, že úloha, ktorú zohráva Rusko v kríze na Ukrajine, zmenila geopolitické usporiadanie a ovplyvnila aj vzťahy medzi EÚ a Moldavskom. EP v tejto súvislosti vyzval Ruskú federáciu, aby v plnej miere rešpektovala územnú celistvosť Moldavskej republiky a jej európsku voľbu.
     

Moldavsko stojí pred voľbami do 101-členného parlamentu, ktoré sa budú konať 30. novembra a budú veľkou skúškou pre zbližovanie sa tejto vnútrozemskej východoeurópskej krajiny s EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies