Prezidenti SR a ČR našli v Karlových Varoch spoločnú reč

NETKY.SK • 8 November 2010, 08:48 • 2 min
Prezidenti SR a ČR našli v Karlových Varoch spoločnú reč

Prezidenti SR a ČR našli v Karlových Varoch spoločnú reč

slovakia

left justify in out

img

Prezidenti štyroch krajín Vyšehradskej štvorky dnes v západočeských Karlových Varoch zdôraznili potrebu ďalšej vzájomnej spolupráce a koordinácie svojich postojov v rámci Európskej únie.
Na záverečnej tlačovej konferencii prezidenti Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska uviedli, že si dokážu predstaviť spoluprácu v energetike i spoločnú podporu priorít maďarského a poľského predsedníctva v EÚ na budúci rok. Prezidenti krajín V4 sú otvorení aj koordinácii svojich postupov a spolupráci pri začleňovaní sociálne vylúčených rómskych komunít.
"Táto naša schôdzka je užitočným mechanizmom, aby sme si vyladili noty. A v tomto zmysle to zlaďovanie nôt medzi nami prebiehalo. My všetci štyria máme záujem, aby náš hlas bolo počuť - aby náš hlas bolo počuť tak vnútri Európy a EÚ, ako aj v rámci celého sveta. A sme presvedčení, že ten synergický efekt nášho súčtu nám dáva zreteľnú šancu," povedal český hostiteľ Václav Klaus.   Otázku budúcej spolupráce krajín zoskupenia - i v rámci EÚ - pri riešení problematiky rómskych obyvateľov na stretnutí prezidentov V4 v Karlových varoch nastolil prezident SR Ivan Gašparovič. Prezidenti na záverečnej tlačovej konferencii potvrdili, že – s výnimkou Poľska – tento problém vnímajú ako aktuálny a dlhodobý. Prípadné konkrétne návrhy partnerov je však pripravený podporiť aj poľský prezident Bronislaw Komorowski.
"Ani jedna z krajín, kde tento problém je, nie je schopná do budúcna vyriešiť tento problém sama. Je potrebné iniciovať pre celú EÚ, aby sme našli spôsob, systém, ako komunikovať s touto druhou stranou, a ako túto druhú stranu dostať do pozície, kedy budú sami schopní ponúknutie (pomoci) sami akceptovať ako spoluprácu," zdôraznil slovenský prezident Ivan Gašparovič v odpovedi na otázku TASR.
Maďarský prezident Pál Schmitt v tejto súvislosti konštatoval, že v Maďarsku a v krajinách, kde problém so začlenením Rómov existuje, je nutné sústrediť sa na to, aby Rómovia študovali, získavali pracovné miesta a aby sa majoritná spoločnosť zbavovala predsudkov. To platí aj o účasti Rómov na politickom živote.
"Maďarsko je jedinou " poznamenal maďarský prezident.
"Rómsku otázku cítime a aj sa ju snažíme vo svojich krajinách riešiť. Rozumiem pánovi prezidentovi Gašparovičovi a jeho návrhu, aby sa to posunulo na európsku úroveň – a v tomto zmysle je to jasné. Stále zabúdame, že každý ďalší integračný krok v Európe, vítaný drvivou väčšinou našich občanov, má svoje náklady. A v tomto zmysle Schengen posunul rómsku otázku z otázky jednotlivých krajín na celoeurópsku úroveň – to je novinka rómskej problematiky v ostatných rokoch. V tomto zmysle keby nebolo Schengenu, nebolo by masového exodu Rómov do Francúzska, že? Takže to všetko spolu súvisí," vysvetlil svoje videnie problematiky Václav Klaus.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies