Prezidenti Slovenska a Rakúska ocenili posun v rokovaniach o Grécku

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 15:03 • 2 min
Prezidenti Slovenska a Rakúska ocenili posun v rokovaniach o Grécku

BRATISLAVA - Dôvera bola naštrbená, ale je dobre, že došlo k posunu. V súvislosti s najnovším vývojom pokiaľ ide o Grécko, to dnes konštatovali prezidenti Slovenskej republiky Andrej Kiska a Rakúskej republiky Heinz Fischer.

slovakia

left justify in out

Stretnutiu hláv týchto dvoch štátov v Bratislave dominovala popri téme migrantov i téma hroziaceho štátneho bankrotu južanskej krajiny. Európski lídri sa v Bruseli v noci na dnes dohodli, že Grécko ostane v eurozóne. Podľa Kisku a Fischera je teraz na Grékoch, aby sa zhostili úloh, ktoré im boli uložené.
     

„S pánom prezidentom sme vyjadrili spoločný názor, že musíme urobiť skutočne všetko pre to, aby dôvera v euro ako v menu nebola narušená. Ale čo je dôležité, že sľuby nestačia, musia nastať reálne činy a reálne kroky zo strany Grécka,“ informoval Kiska o záveroch schôdzky s Fischerom.
     

„Veľmi mi odľahlo pri posledných informáciách, ktoré som dostal, že sa vývoj uberá správnym smerom, a síce k spoločnému postoju,“ komentoval vývoj situácie rakúsky prezident. Podľa neho sa ukázalo, že Európska únia (EÚ) a eurozóna majú v sebe veľmi dôležitý aspekt vzájomnosti. Pripomenul, že výsledok bruselských nočných rokovaní si bude vyžadovať ešte súhlas gréckych inštitúcií. „Samozrejme, to znamená iba začiatok cesty, ktorá bude veľmi ťažká, najmä pre Grécko,“ zdôraznil Fischer. 
     

Podľa slov Kisku so svojím rakúskym kolegom hovorili aj o situácii na Ukrajine. Zhodli sa, že táto krajina potrebuje európsku pozornosť a pomoc. Čo sa týka vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Rakúskom, Kiska vyzdvihol, že od roku 1993 sa vzájomná obchodná výmena zdesaťnásobila a celkový obrat dosiahol 5,5 miliardy eur.
     

Slovenský prezident však pripomenul nedostatočné cestné spojenie oboch krajín. „V minulosti sme mali viac ako 20 mostov cez rieku Moravu, ktoré spájali naše krajiny. Dnes nemáme ani jeden plnohodnotný,“ podotkol Kiska. Je však rád, že spolu s Fischerom potvrdili dôležitosť tejto témy, ktorá by sa mohla naplniť i v podobe očakávaného prepojenia prostredníctvom diaľničného spojenia D4 a S8. Vzájomné vzťahy oboch krajín by z pohľadu Kisku zlepšilo i lepšie spojenie medzi letiskami v Bratislave a Swechate.
     

Prezident Rakúskej republiky je na oficiálnej jednodňovej návšteve Slovenska, kam pricestoval na pozvanie prezidenta Kisku. Slovenská hlava štátu tak opláca Fischerovo pozvanie spred roka.
     

Prezidenti rokovali aj o ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov, regionálnej spolupráci a aktuálnej situácii v Európskej únii. Popoludní štátnici navštívia firmu Miba Steeltec vo Vrábľoch, kde sa realizuje slovensko-rakúsky projekt duálneho vzdelávania Mladé hviezdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona