Prezidenti Rakúska a Poľska navštívili Mauthausen

NETKY.SK • 15 Júl 2011, 11:13 • 2 min
Prezidenti Rakúska a Poľska navštívili Mauthausen

Prezidenti Rakúska a Poľska navštívili Mauthausen

slovakia

left justify in out

img

Poľský prezident Bronislaw Komorowski, ktorý je od stredy na oficiálnej návšteve Rakúska, zavítal dnes ako vôbec prvý najvyšší predstaviteľ Poľska do niekdajšieho koncentračného tábora Mauthausen v Hornom Rakúsku.
      Komorowski, ktorého sprevádzal aj rakúsky hostiteľ, manželka Anna, štátny tajomník Wladyslaw Bartoszewski a štyria niekdajší mauthausenskí väzni, v prejave zdôraznil nutnosť zmierenia medzi národmi ako predpoklad budovania jednotnej Európy.
      Rakúsky prezident Heinz Fischer potvrdil odhodlanie oboch strán zomknúť sa v spoločnom boji za demokraciu a proti rasizmu a antisemitizmu.
      Obaja prezidenti položili vence k miestnemu pamätníku poľských obetí a minútou ticha si uctili ich pamiatku. Následne si prezreli pamätné miesto v sídle niekdajšieho tábora a prezreli si expozíciu s názvom Človek človeku, ktorá je venovaná genocíde poľskej inteligencie v rokoch 1939-1945.
      Bronislaw Komorowski sa nechal počuť, že sa človeku v takejto nádhernej oblasti Rakúska ani nechce veriť, že sa práve tu nachádzalo jedno z európskych pekiel.
      V Mauthausene a jeho asi 50 pobočkách bolo do oslobodenia americkými vojakmi 5. mája 1945  zadržiavaných za nedôstojných podmienok okolo 200.000 ľudí. Asi polovica z nich však tamojšie útrapy neprežila. Okolo štvrtiny mauthausenských väzňov tvorili práve Poliaci, symbolický význam Mauthausenu pre poľský národ dnes pripomenul aj rakúsky prezident.
      Stredajší program poľského prezidenta vo Viedni, súčasťou ktorého boli rokovania s Heinzom Fischerom, narušil fakt, že plánovaná schôdzka s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom sa neuskutočnila. Rakúska strana ju v predvečer návštevy odriekla kvôli kolízii termínov a súkromným záväzkom Faymanna.
      Ústrednou témou bilaterálnych politických rozhovorov bolo súčasné poľské predsedníctvo v EÚ.
Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies