Prezidenti Poľska a Ruska sľúbili novú éru dvojstranných vzťahov

NETKY.SK • 7 December 2010, 08:02 • 2 min
Prezidenti Poľska a Ruska sľúbili novú éru dvojstranných vzťahov

Prezidenti Poľska a Ruska sľúbili novú éru dvojstranných vzťahov

slovakia

left justify in out

img

Prezidenti Poľska a Ruska Bronislaw Komorowski a Dmitrij Medvedev dnes vo Varšave deklarovali novú éru zlepšených vzájomných vzťahov svojich krajín.
      Okrem iného sa dohodli na výstavbe stáleho pamätníka obetiam aprílovej leteckej havárie pri ruskom Smolensku, kde zahynul vtedajší prezident Lech Kaczynski a 95 ďalších, prevažne vysokých predstaviteľov Poľska.
      Medvedev prisľúbil objektivitu ruského vyšetrovania havárie, ako aj pomoc pri odhaľovaní úplnej pravdy o sovietskej masakre poľských dôstojníkov počas druhej svetovej vojny.
      Prvú návštevu ruského prezidenta v Poľsku za uplynulých osem rokov označili obe strany za historickú.
      Podľa Komorowského sú obe krajiny schopné "prekonať drámu ťažkej histórie" a posunúť sa ďalej smerom k lepšej budúcnosti.
      "Neotvárame len novú, ale aj dobrú kapitolu v rusko-poľských vzťahoch, v knihe, písanej tisíce rokov spoločných vzťahov," povedal Komorowski.
      Ruský prezident konštatoval, že rokovania prebiehali v "atmosfére dôvery", a vyjadril nádej, že stretnutie je štartom "mnohostranných" vzťahov medzi Varšavou a Moskvou, a pomôže aj spolupráci Ruska s NATO a EÚ.
      Ministri kultúry oboch krajín podpísali predbežnú zmluvu o zriadení "centier dialógu" - jedno v Rusku a ďalšie v Poľsku - na budovanie porozumenia medzi Rusmi a Poliakmi v oblasti dejín a národného dedičstva.
      K podpísaným dohodám patrí spoločný boj proti znečisteniu Baltického mora, zefektívnenie spolupráce medzi úradmi prokuratúry, ako aj zámer prehĺbiť ekonomické a obchodné vzťahy. Rusko tiež prejavilo záujem o privatizáciu poľských spoločností.
      Dvojdňovú návštevu Poľska ukončí ruský líder v utorok.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies