Prezidenti Francúzska a Ruska telefonicky diskutovali o Sýrii

NETKY.SK • 14 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Prezidenti Francúzska a Ruska telefonicky diskutovali o Sýrii

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslovil v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom "hlboké znepokojenie" nad zhoršovaním sa situácie v Sýrii. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia úradu francúzskeho prezidenta Macron vyzval na pokračovanie a zintenzívnenie dialógu medzi Francúzskom a Ruskom s cieľom priniesť mier a stabilitu do Sýrie. Macron pritom "ľutuje" ruské veto v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov, ktoré zabránilo "jednotnej a tvrdej reakcii" po údajnom minulotýždňovom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá.

 

Kremeľ uviedol, že Putin varoval pred rýchlym obviňovaním sýrskej vlády, pokým nedôjde k "dôkladnému a objektívnemu vyšetrovaniu". Takisto varoval pred "neuváženými a nebezpečnými akciami...ktoré by mali nepredvídateľné následky." Putin a Macron inštruovali svojich ministrov obrany a zahraničných vecí, aby zostali v úzkom kontakte s cieľom "deeskalovať situáciu", dodal Kremeľ.

 

Francúzska expertka: Mýlili sme sa v tom, že Rusko u nás bolo pomenované ako nepriateľ a Spojené štáty ako spojenec

 

Macron sa vo štvrtok vyjadril, že Francúzsko má dôkaz, že jednotky sýrskej vlády minulý týždeň v meste Dúmá pri Damasku použili chemické zbrane. USA a ich spojenci pohrozili vojenským zásahom po správach o tomto chemickom útoku, pri ktorom podľa opozičných aktivistov a zdravotníkov uplynulý víkend zahynuli desiatky ľudí. Sýrska vláda i jej spojenec Rusko takéto obvinenia popierajú.

 

Sýrsky prezident Bašár Asad vo štvrtok vyhlásil, že hrozby úderu na jeho krajinu po údajnom chemickom útoku sa zakladajú na "lžiach". Podľa neho za nimi stojí snaha zmariť úspechy, ktoré jeho vojenské sily v poslednom čase dosiahli v boji proti povstalcom v oblasti Damasku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies