Prezidenti Číny a Ruska odsúdili útok militantov na hotel v metropole Mali

NETKY.SK • 21 November 2015, 12:36 • 2 min
Prezidenti Číny a Ruska odsúdili útok militantov na hotel v metropole Mali

PEKING/MOSKVA - Čínsky prezident Si Ťin-pching odsúdil piatkový "krutý a divoký" útok islamských militantov na hotel v hlavnom meste Mali, pri ktorom zomrelo 19 ľudí vrátane troch čínskych občanov, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obsadenie hotela Radisson Blu v Bamaku moslimskými extrémistami a následná rukojemnícka dráma si podľa vyhlásenia malijského prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu vyžiadali 21 mŕtvych vrátane dvoch militantov a sedem zranených. Drámu ukončil zásah policajného komanda, ktorému sa podarilo vyslobodiť 170 zadržiavaných civilistov. Malijská vláda na tento útok zareagovala vyhlásením desaťdňového výnimočného stavu.

 

Prezident Si Ťin-pching ďalej vyzval "relevantné oddelenia", aby posilnili bezpečnostné aktivity "mimo čínskych hraníc", uvádza sa vo vyhlásení, ktoré na svojom webe zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

"Čína posilní spoluprácu s medzinárodným spoločenstvom, rázne zasiahne proti násilným teroristickým operáciám, ktoré devastujú nevinné životy a bude chrániť svetový mier a bezpečnosť," dodal čínsky vodca Si Ťin-pching.

 

Traja čínski občania, ktorí zahynuli počas rukojemníckej drámy v Mali, boli manažérmi pracujúcimi pre čínsku štátnu korporáciu zaoberajúcu sa stavbou železníc.

 

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal list malijskému prezidentovi Keitovi, v ktorom mu vyjadril sústrasť v súvislosti s piatkovým útokom na luxusný hotel. Oznámil to dnes Kremeľ s tým, že podľa slov Putina na konfrontáciu s globálnym terorizmom je potrebná čo "najširšia medzinárodná spolupráca".

 

Podľa dnešného oznámenia ruského ministerstva zahraničných vecí medzi obeťami piatkovej rukojemníckej drámy v Bamaku boli tiež občania Ruska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona