Prezidenta SOV Chmelára nahradí Delej, Jagnešák, Majzlík alebo Siekel

NETKY.SK • 11 November 2016, 13:29 • 2 min
Prezidenta SOV Chmelára nahradí Delej, Jagnešák, Majzlík alebo Siekel

BRATISLAVA - Nový prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) vzíde zo štvorice Branislav Delej, Milan Jagnešák, Marián Majzlík, Anton Siekel. Do štvrtkovej uzávierky (do 17.00 h) zaevidoval sekretariát organizácie štyri prihlášky do volieb o najvyšší post.

slovakia

left justify in out

Zoznamy následne parafovali predseda dozornej rady SOV Marián Kukumberg, resp. člen DR SOV Marián Linder. V piatok ich schválil výkonný výbor SOV, ktorý posledný raz zasadol v starom zložení na čele s Františkom Chmelárom, ktorý po nepretržitých 17 rokoch výkonu najvyššej funkcie definitívne končí. Voľby sa uskutočnia v sobotu 26. novembra na 51. valnom zhromaždení (VZ) SOV v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave.

 

Členovia exekutívy potvrdili tiež kandidatúry do volieb ďalších orgánov. O 9 miest vo výkonnom výbore sa uchádza 22 osôb, 2 kandidatúry prišli na funkciu predsedu dozornej rady SOV (zvolený kandidát by po zložení predpísaných skúšok podľa Zákona o športe mal vykonávať aj funkciu kontrolóra SOV), 7 kandidatúr na 2 voľné miesta v dozornej rade SOV, 7 kandidatúr na 5 miest pre individuálnych členov SOV z radov významných osobností slovenského olympijského hnutia a športu a jedna na funkciu ombudsmana SOV, ktorá je nová. Do jednotlivých funkcií, resp. na individuálne členstvo v SOV je spolu 40 kandidátov, medzi nimi 14 olympionikov, z toho 4 olympijskí medailisti. Informoval o tom oficiálny web olympic.sk.

 

Na 127. zasadnutí - poslednom v tomto olympijskom cykle, chýbal z členov VV len viceprezident pre letné športy Ľubor Halanda. Premiérovo bol na zasadnutí VV SOV prítomný ako jeho nový člen predseda komisie športovcov SOV a olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth. Predchádzajúcemu zástupcovi olympionikov vo výkonnom výbore Jozefovi Göncimu sa prezident SOV František Chmelár na úvod rokovania poďakoval za jeho osemročné pôsobenie v exekutíve.

 

Výkonný výbor stanovil, že kandidátov do každej volenej funkcie mohol navrhnúť ktorýkoľvek člen SOV, pričom návrh musel podpísať štatutár členského subjektu SOV, prípadne individuálny navrhovateľ - člen SOV a navrhovaný musel podpísať súhlas s kandidatúrou. Každý člen SOV mohol na každú funkciu navrhnúť len jedného kandidáta a každý kandidát sa mohol uchádzať len o jednu funkciu v orgánoch SOV - s výnimkou individuálneho členstva v SOV. Navrhnúť kandidáta do rovnakej funkcie však mohlo viacero členov SOV. Všetky nižšie uvedené kandidatúry splnili predpísané podmienky.

 

Niektoré miesta vo volených orgánoch SOV sú obsadené z titulu "vyššej moci". Na základe členstva v Medzinárodnom olympijskom výbore je Danka Barteková ex officio členka pléna SOV aj výkonného výboru SOV (až do skončenia OH 2020 v Tokiu), pretože to vyplýva z Olympijskej charty. Stanovy SOV zase garantujú jedno miesto ex officio vo výkonnom výbore aj v dozornej rade (DR) SOV zástupcovi komisie športovcov SOV. Tá do exekutívy v septembri nominovala svojho predsedu Mateja Tótha a do DR SOV svojho podpredsedu Milana Jagnešáka. Vzhľadom na fakt, že Milan Jagnešák kandiduje na prezidenta SOV, sa však členstva v dozornej rade SOV vzdal a tento post momentálne nie je obsadený.

 

Výkonný výbor tiež schválil program 51. VZ SOV a návrh na zloženie pracovných komisií valného zhromaždenia. Novembrovému plénu predloží exekutíva aj návrhy na prijatie Františka Chmelára za čestného prezidenta SOV a Vladimíra Millera (súčasný viceprezident SOV pôsobil v exekutíve nepretržite od vzniku SOV celých 24 rokov a teraz už nekandiduje na žiadnu funkciu), Andreja Glatza i Jozefa Golonku (obaja sú až do 51. VZ SOV riadni členovia SOV) za čestných členov SOV.


Zoznam kandidátov vo voľbách do orgánov SOV na 51. VZ SOV 26. novembra 2016

Kandidáti na funkciu prezidenta SOV (spolu 4):

Branislav Delej (návrh predložili Slovenská spoločnosť telovýchovného lekárstva, Slovenský curlingový zväz, Zväz potápačov Slovenska)

Milan Jagnešák (Slovenský zväz bobistov)
Marián Majzlík (Slovenská asociácia športu na školách)
Anton Siekel (Slovenský zväz judo, Slovenská plavecká federácia, Slovenský atletický zväz, Slovenské hnutie špeciálnych olympiád, Slovenská baseballová federácia, Slovenská triatlonová únia, Slovenská gymnastická federácia, Slovenský šachový zväz, Slovenský zväz hádzanej, Slovenský zväz karate, Univerzita Komenského Bratislava - Fakulta telesnej výchovy a športu, Slovenský lukostrelecký zväz, Slovenský zväz ľadového hokeja, František Chmelár, Andrej Glatz)

Kandidáti na 9 miest členov výkonného výboru SOV (22):

Irena Adámková (Slovenská plavecká federácia)

Juraj Bača (František Chmelár)
Jaroslav Burian (Slovenský rýchlokorčuliarsky zväz)
Július Dubovský (Slovenská asociácia univerzitného športu)
Tomáš Fusko (Slovenský zväz biatlonu)
Jozef Gönci (Danka Barteková)
Ľubor Halanda (Slovenská volejbalová federácia)
Richard Havrilla (Slovenský futbalový zväz)
Jaroslav Holeša (Slovenský zväz hádzanej)
Ľubomír Chripko (Slovenský šachový zväz, Zväz potápačov Slovenska, Slovenský zväz vodného motorizmu)
Jozef Jurášek (Slovenská triatlonová únia)
Peter Korčok (Slovenský atletický zväz)
Zdenko Kríž (Slovenský stolnotenisový zväz)
Daniel Líška (Slovenský zväz karate, Slovenská baseballová federácia)
Rastislav Pavlikovský (Slovenský zväz ľadového hokeja)
Róbert Petriska (Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky, Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode)
Peter Privara (Slovenský zväz cyklistiky)
Dárius Rusnák (Slovenský zväz bobistov)
Ľubomír Ryšavý (Slovenská basketbalová asociácia)
Monika Šišková (Slovenská gymnastická federácia)
Jozef Škvarek (Slovenský zväz sánkarov)
Marián Vanderka (Univerzita Komenského Bratislava – Fakulta telesnej výchovy a športu, Prešovská univerzita v Prešove - Fakulta športu)

Kandidáti na funkciu predsedu dozornej rady SOV (2):
Ladislav Križan (Slovenská plavecká federácia)
Marián Kukumberg (Slovenská volejbalová federácia)

Kandidáti na 2 miesta členov dozornej rady SOV (7):
Marcel Blažo (Slovenská plavecká federácia)
Peter Bodoki (Slovenská boxerská federácia)
Janka Gantnerová (František Chmelár)
Tibor Hubík (Slovenská golfová asociácia)
Ján Karšňák (Slovenský zápasnícky zväz)
Ján Mižúr (Slovenský zväz orientačných športov)
Jozef Pekarovič (Slovenská baseballová federácia)

Kandidát na funkciu ombudsmana SOV (1):
Ľubomír Fogaš (František Chmelár)

Kandidáti na 5 miest členov SOV - osobností slovenského športu a olympijského hnutia (7):
Juraj Bača (František Chmelár)
Jozef Gönci (Danka Barteková)
Mária Jasenčáková (Slovenský rýchlokorčuliarsky zväz, Slovenská spoločnosť telovýchovného lekárstva)
Miroslav Luberda (Slovenský bowlingový zväz)
Michal Martikán (Slovenský zväz kanoistiky na divokej vode)
Janka Stašová (Slovenský zväz hádzanej)
Jozef Stümpel (Slovenský zväz ľadového hokeja)


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies