Prezidenta pobúrila spolupráca CIA a Kolumbie na zabíjaní

NETKY.SK • 24 December 2013, 09:20 • 2 min
 Prezidenta pobúrila spolupráca CIA a Kolumbie na zabíjaní

QUITO - Podľa denníka Washington Post sa mala CIA na základe tajného programu zriadenej vtedajším prezidentom Georgeom W. Bushom od roku 2000 podieľať na zabití 20 lídrov FARC.

slovakia

left justify in out

Ekvádorský prezident Rafael Correa v pondelok s pobúrením reagoval na medializované informácie o zapojení americkej CIA do zabíjania kolumbijských ľavicových radikálov z hnutia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Podľa víkendových informácií amerického denníka Washington Post medzi spoločné akcie CIA a Kolumbie patrila aj tá z roku 2008, kedy bol na ekvádorskom území zabitý jeden z lídrov FARC Raul Reyes. Incident vtedy vyústil do prerušenia vzťahov medzi juhoamerickými krajinami. Tie sa obnovili až v roku 2011.

Podľa vyjadrení ľavičiara Correu zverejnených na jeho konte na internetovej sieti Twitter nie je náhoda, že sa takéto informácie objavili teraz. Prezident si myslí, že ide o pokus narušiť vzťahy medzi USA, Kolumbiou a Ekvádorom a predovšetkým poškodiť prebiehajúci mierový proces medzi kolumbijskou vládou a FARC. Ako napísal, "v tomto momente neverím na náhody, Kolumbia a medzinárodná extrémna pravica sú schopné všetkého". 

Podľa WSH Post sa mala CIA na základe tajného programu zriadenej vtedajším prezidentom Georgeom W. Bushom od roku 2000 podieľať na zabití 20 lídrov FARC. Okrem Reyesa prišlo o život pri útoku v roku 2008 aj ďalších 24 ľudí. Ekvádor už vtedy podozrieval USA z podielu na akcii, čo Kolumbia rázne odmietala. CIA však podľa denníka poskytovala vláde v Bogote informácie o mieste pohybu lídrov FARC, ktoré je známe ako najväčšia a najstaršia ozbrojená skupina v Latinskej Amerike. V Kolumbii bojuje proti vládnym silám už takmer 50 rokov, čo si dodnes vyžiadalo desaťtisíce obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona