Prezidenta Mahamu porazil vo voľbách v Ghane opozičný kandidát

NETKY.SK • 10 December 2016, 08:34 • 2 min
Prezidenta Mahamu porazil vo voľbách v Ghane opozičný kandidát

AKKRA - Prezidentské voľby v Ghane sa skončili neúspechom súčasnej hlavy štátu Johna Dramaniho Mahamu, ktorého podľa zverejnených výsledkov porazil opozičný kandidát Nana Akufo-Addo.

slovakia

left justify in out

Volebná komisia v Akkre oznámila dnes na základe výsledkov z takmer všetkých obvodov, že predseda opozičnej Novej vlasteneckej strany (NPP) Akufo-Addo bol zvolený za prezidenta v stredajšom prvom kole volieb, keďže zvíťazil so ziskom 53,85 percenta odovzdaných hlasov. Mahamu, ktorý sa uchádzal o druhé štvorročné funkčné obdobie, podporilo 44,4 percenta voličov.

 

Úradujúci generálny tajomník NPP John Boadu potvrdil, že prezident Mahama priznal porážku a telefonicky zablahoželal svojmu súperovi.

 

Občania Ghany, ktorá je v rámci Afriky považovaná za vzorovú demokraciu, rozhodovali v stredajších voľbách aj o novom rozdelení 275 kresiel v tamojšom parlamente. Na hlasovaní sa mohlo zúčastniť približne 15 miliónov oprávnených voličov.

 

Mahama (58) a jeho vláda si pripisujú veľký pokrok v oblastiach školstva a zdravotníctva, ale aj pri budovaní cestnej siete, ich šance na volebný úspech však znižovala pretrvávajúca ekonomická kríza. Akufo-Addo (72) doterajšiemu vedeniu vyčíta zlé hospodárenie a korupciu.

 

Ghanská ekonomika je výrazne závislá od vývozu zlata, kakaa, diamantov, hliníka a bauxitu. Pokles cien týchto komodít na svetových trhoch zhoršilo krízu v tejto západoafrickej krajine, kde dochádza k rušeniu pracovných miest pri súčasnom zdražovaní elektriny, vody a palív.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies