Prezidenta budú voliť aj za mrežami väzníc

NETKY.SK • 13 Február 2014, 09:56 • 2 min
Prezidenta budú voliť aj za mrežami väzníc

BRATISLAVA - Prezidenta budú môcť voliť aj ľudia za mrežami v slovenských väzniciach. Právo voliť hlavu štátu má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky a v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku, pričom v deň voľby sa nachádza na našom území.

slovakia

left justify in out

V jednotlivých väzniciach im vytvoria podmienky na to, aby mohli voliť. "Ústav zabezpečí predvedenie obvineného alebo odsúdeného pred okrskovú volebnú komisiu v ústave," informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Ak v danom ústave na výkon väzby resp. trestu vytvoria osobitný volebný okrsok, tak týmto ľuďom umožnia, aby volili na základe zoznamu oprávnených voličov. Ak volebný okrsok nevytvoria, budú väzni môcť voliť pomocou voličského preukazu. "Ústav zabezpečí, aby každý oprávnený volič bol informovaný o konaní voľby a včas písomne poučený o spôsobe a práve voliť vo voľbe prezidenta Slovenskej republiky," dodal Baláž. Väzňov z ústavu, v ktorom nezriadia osobitný volebný okrsok, poučia aj o tom, že obvinený alebo odsúdený môže písomne požiadať o vydanie a zaslanie voličského preukazu. Žiadosť podá v obci, v ktorej má trvalý pobyt. Týmto ľuďom vydajú aj tlačivo žiadosti o vydanie a zaslanie voličského preukazu. Obec ju má dostať najskôr 30 dní pred voľbami a najneskôr v takom termíne, keď ešte možno reálne predpokladať doručenie voličského preukazu.

V roku 2009 v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky bola volebná účasť väznených osôb 58,64 percenta a v druhom kole 59,36 percenta. Aktuálne sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 1 318 obvinených a 8 608 odsúdených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies