Prezident Zeman vymenoval za ministra spravodlivosti Roberta Pelikána

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 14:47 • 2 min
Prezident Zeman vymenoval za ministra spravodlivosti Roberta Pelikána

PRAHA - Česká republika má nového ministra spravodlivosti Roberta Pelikána, ktorého dnes oficiálne vymenoval do funkcie prezident ČR Miloš Zeman. Informácie priniesol server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Minister Pelikán, nominant hnutia ANO, sa stal novým šéfom rezortu spravodlivosti po tom, čo z postu rezignovala Helena Válková (taktiež nominantka ANO). Pelikán bol pritom za Válkovej pôsobenia jej prvým námestníkom.

Prezident Miloš Zeman sa počas vymenúvacieho prejavu nevyhol uštipačným poznámkam na adresu Válkovej odstúpenia z funkcie, s ktorým on sám nesúhlasil.

 

"Ak budete svoju prácu vykonávať dobre, nikdy sám nepodávajte rezignáciu. Ak ju budete vykonávať podľa svojho názoru zle, potom tú demisiu podajte sám," uviedol Zeman a dodal: "A ja pevne verím, že sa tá druhá varianta nikdy neuskutoční."

 

Novovymenovaný minister Pelikán uviedol, že si je vedomý množstva práce, ktoré ho čaká s nástupom do funkcie: "Čakajú ma neľahké úlohy, na ministerstve spravodlivosti je veľa práce, čaká ma boj s insolvenčnou mafiou, čaká ma boj s tými, ktorí obchodujú s ľudskou chudobou. ... Urobím všetko pre to, aby som nemusel podávať demisiu."

 

Zeman podľa servera Novinky.cz očakáva od nového šéfa justície okrem riešenie otázky platov sudcov aj vytvorenie dlho plánovanej sudcovskej samosprávy, tzv. najvyššej sudcovskej rady.

 

Exministerka spravodlivosti ČR Helena Válková sa vo februári rozhodla vzdať funkcie. Svoj krok zdôvodnila tým, že ju presvedčilo vedenie hnutia ANO, čo neskôr priznal aj jeho predseda Andrej Babiš.

 

Skôr než Válková odišla z funkcie, dostala podporu od Zemana. Ten naznačoval, že by jej demisiu nemusel prijať. Premiér Bohuslav Sobotka však Zemanovi odkázal, že ak demisiu neprijme, Válkovu odvolá svojpomocne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies