Prezident Zeman udelí najvyššie štátne vyznamenanie Nicholasovi Wintonovi

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 14:04 • 2 min
Prezident Zeman udelí najvyššie štátne vyznamenanie Nicholasovi Wintonovi

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa rozhodol udeliť sirovi Nicholasovi Wintonovi najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Bieleho leva. Zároveň ho pozval 28. októbra do Prahy na slávnostné udeľovanie. Potvrdil to dnes hovorca Hradu Jiří Ovčáček, ktorého citoval server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Winton, ktorý oslávi 105. narodeniny, zorganizoval v roku 1939, tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny, prevoz 669 židovských detí. Vlaky ich prepravili z vtedajšieho protektorátu Čechy a Morava do Británie. Záchrane ďalších detí zabránilo vypuknutie druhej svetovej vojny, napísali Novinky.cz.

 

Nicholas Winton deťom zároveň zariaďoval doklady o ich prijatí v britských rodinách. Verejnosť o jeho činoch dlho nič nevedela, pomohla ich zverejniť historička holokaustu Elisabeth Maxwellová.

 

Až dokument britskej BBC z roku 1988 dostal Wintonove zásluhy do širšieho povedomia verejnosti. Vďaka nemu sa Nicholas Winton stretol aj s deťmi, ktoré zachránil.

 

Už niekoľkokrát bol navrhnutý na Nobelovu cenu za mier, v roku 1998 mu prezident Václav Havel udelil Rad Tomáša Garrigua Masaryka, doplnili Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies