Prezident Zeman sa prihovorí u Pápeža za kritizovaného kardinála Duku

NETKY.SK • 16 Február 2018, 06:55 • 2 min
Prezident Zeman sa prihovorí u Pápeža za kritizovaného kardinála Duku

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman chce napísať pápežovi Františkovi, aby predĺžil mandát pražskému arcibiskupovi kardinálovi Dominikovi Dukovi.

slovakia

left justify in out

Chce sa tým oficiálne postaviť proti listu skupiny katolíkov, ktorí naopak požadujú, aby pápež vymenoval na Dukovu pozíciu niekoho iného, píše spravodajský server Novinky.cz. "Keď som si tento udavačský list prečítal, rozhodol som sa, aj keď sa do vecí katolíckej cirkvi nemiešam, že sa obrátim na Svätého Otca so žiadosťou, aby mandát kardinálovi predĺžil," vyhlásil Zeman v rozhovore pre českú televíziu Barrandov.

 

Narážal pritom na list skupiny českých katolíkov zaslaný do Vatikánu. Kresťanskí aktivisti v ňom Dukovi vyčítajú, že sa prikláňa k nacionalizmu a krajnej pravici. Na Dukovi sa im nepáči aj to, že "rád používa okázalé insígnie moci".

 

"Týmto ľuďom hovorím piskľúni, pretože nedokážu nič iné ako pišťať," vyhlásil prezident na adresu signatárov listu. Pripomenul, že Duka je bývalý politický väzeň a rád by vraj vedel, "koľko z týchto piskľúňov by malo odvahu stať sa politickým väzňom".

 

Podľa Zemana by bolo dobré, ak by cirkev mala viac osobností, ako je kardinál Duka. Duka podľa Noviniek.cz koncom apríla oslávi 75. narodeniny a dosiahne tak vek, v ktorom musia podať demisiu všetci katolícki biskupi. Pápež mu však môže mandát predĺžiť. Hoci prezident pred voľbami sľuboval, že bude zmierlivejší a menej agresívny, v televíznom rozhovore svoje slová veľmi nevyberal.

 

Kým kardinál je podľa Zemana vlastenec, čo medzi cirkevnými hodnostármi nebýva pravidlom, ľudí, ktorí ho kritizujú, označil za hlupákov, bezvýznamné "nonames", ktorí vraj v živote nič nedokázali a trpia komplexom menejcennosti. Kritika by podľa prezidenta ČR mala istú váhu len v prípade, ak by vzišla z úst vážených osobností, ktoré niečo znamenajú, ale nie od bezvýznamných ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies