Prezident Zeman prijal na Pražskom hrade čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 11:30 • 2 min
Prezident Zeman prijal na Pražskom hrade čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman privítal dnes čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s vojenskými poctami výnimočne na treťom nádvorí Pražského hradu namiesto zvyčajného prvého.

slovakia

left justify in out

Spoločne si vypočuli hymny oboch krajín a prešli pred nastúpenou jednotkou Hradnej stráže. Si Ťin-pching pozdravil vojakov českými slovami: "Vojáci, nazdar!" Následne zaznelo zo záhrad Pražského hradu 21 uvítacích výstrelov z dela. Po uvítacom ceremoniáli nasledovalo rokovanie oboch prezidentov a oficiálny podpis dohôd o spolupráci predstaviteľmi Česka a Číny.

Pražský hrad pri príležitosti čínskej návštevy uzatvorili, informovala televízna stanica ČT24, ktorá slávnostný ceremoniál vysielala v priamom prenose.

 

České médiá pripomenuli, že delostrelecká salva v Prahe zaznela naposledy pri inaugurácii prezidenta Zemana do funkcie hlavy štátu, do ktorej bol zvolený historicky prvou priamou voľbou. Predtým výstrely z dela uctili pamiatku prezidenta Václava Havla počas jeho pohrebu v roku 2011.

 

Popoludní sa čínsky prezident stretne s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom a ďalšími ústavnými činiteľmi v Lichtenštajnskom paláci na Kampe. Podľa servera iDNES.cz sa tiež očakávajú ďalšie protestné akcie v Prahe.

V českej metropole naďalej platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia. V uliciach sú stovky policajtov a vojakov, očakávajú sa aj dopravné uzávierky.

 

Podľa ČT24 vypukla už počas príjazdu kolóny s čínskym prezidentom na hrad v Chotkových sadoch roztržka medzi stúpencami a odporcami Číny, pri ktorej skončil na zemi muž protestujúci proti čínskej politike v oblasti ľudských práv.

Si Ťin-pching s delegáciou pricestoval do Česka na Veľkonočný pondelok. S prezidentom Zemanom sa stretol v ten istý deň neformálne v letnom prezidentskom sídle na zámku v Lánoch, kde spoločne povečerali. Z Česka odcestuje v stredu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies