Prezident Zeman poveril Nečasa, aby riadil vládu do sformovania nového kabinetu

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 19:22 • 2 min
Prezident Zeman poveril Nečasa, aby riadil vládu do sformovania nového kabinetu

PRAHA - Český premiér Petr Nečas dnes v súlade s očakávaním podal na Pražskom hrade demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie premiéra o odstúpení padlo v nedeľu večer po jeho návrate zo summitu Vyšehradskej štvorky (V4) vo Varšave v súvislosti s aférou okolo jeho dlhoročnej spolupracovníčky, medzičasom uväznenej šéfky kabinetu predsedu vlády ČR Jany Nagyovej. Predseda vlády už dnes predpoludním informoval hlavu štátu osobne na zámku v Lánoch o rozhodnutí rezignovať.

Prezident ČR Miloš Zeman demisiu prijal a poveril Petra Nečasa riadením jestvujúcej vlády až do sformovania nového kabinetu. Súčasne ho požiadal, aby sa vláda sústredila iba na bežnú činnosť a neprijímala už žiadne strategické rozhodnutia, vyplynulo z priameho prenosu spravodajskej televízie ČT24. Hlava štátu poďakovala tak odstupujúcemu premiérovi, ako aj vláde, ktorá končí v zmysle platnej českej legislatívy súčasne s ním, za vykonanú prácu vrátane nedávnej pomoci poškodeným pri povodniach. "Vždy som si vás vážil, i keď sme spolu často nesúhlasili. Vždy som pozorne načúval vašim názorom: Chcel by som vám popriať trochu ľudského šťastia a veľa osobnej pohody," uzavrel Miloš Zeman.

Najvyšší český predstaviteľ súčasne pri tejto príležitosti oznámil, že od piatka do budúceho pondelka prijme v Lánoch predstaviteľov parlamentných politických strán, ktorí by mali čas dovtedy využiť na rokovania o vzniknutej situácii na straníckej i medzistraníckej úrovni. Petr Nečas už skôr rezignoval aj na post predsedu Občianskej demokratickej strany (ODS) a do budúcoročných volieb by mal pôsobiť ako poslanec. Potom z politiky zrejme odíde.

Vedenie ODS prevzal po Nečasovi Martin Kuba

Vedenia českej vládnej ODS sa dnes už ujal Martin Kuba a prevzal tak post po premiérovi Petrovi Nečasovi, ktorý odstúpil z čela strany.

Iba jediný z obvinených nevyužil právo podať sťažnosť proti uvaleniu väzby

O sťažnostiach obvinených voči uvaleniu väzby v megakauze nezákonného sledovania a korupcie, ktorá otriasa ČR, rozhodne Krajský súd v Ostrave do troch týždňov, najneskôr do mesiaca. Informovali o tom dnes české elektronické médiá s odvolaním sa na hovorcu okresného súdu v severomoravskej metropole Alexandra Dadama.

Podľa rovnakého zdroja pätica zo siedmich uväznených podala sťažnosť okamžite, šiesty si ponechal čas na rozmyslenie. Iba jeden zo zadržaných, obvinených a medzičasom uväznených podozrivých na túto možnosť rezignoval.

Väzbu uvalil súd na návrh štátneho zastupiteľstva z obáv pred možným ovplyvňovaním svedkov a ďalšieho vyšetrovania už v sobotu na Janu Nagyovú, donedávna vrchnú riaditeľku Sekcie kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa, bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, súčasného príslušníka Vojenského spravodajstva Jana Pohůnka, ako aj na niekdajších poslancov-rebelov Občianskej demokratickej strany (ODS) Ivana Fuksu a Petra Tluchořa, či bývalého námestníka ministra pôdohospodárstva Romana Bočeka.

Rovnaké dôvody na uvalenie väzby platia aj v prípade Mareka Šnajdra, ktorého súd poslal za mreže v nedeľu.
 
Petr Nečas končí s politikou

Český premiér, ktorý dnes podal demisiu, sa rozhodol úplne skončiť s politikou. Povedal to dnes pre Českú televíziu s tým, že svoj poslanecký mandát ešte dokončí, ale v nasledujúcich voľbách do Snemovne už nebude kandidovať. Nečas podľa ČT uviedol, že Zeman nepreferuje predčasné voľby.

Dnes zasadne i grémium Občianskej demokratickej strany (ODS), kde Nečas podľa svojich nedeľňajších vyjadrení odíde z funkcie jej predsedu, pripomína ČT.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies