Prezident Zeman ohlásil zlý termín krajských a senátnych volieb

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 19:29 • 2 min
Prezident Zeman ohlásil zlý termín krajských a senátnych volieb

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman ohlásil dnes počas tlačovej konferencie v stredočeskej obci Jince termín prvého kola krajských a senátnych volieb v krajine, a to na 14.-15. októbra. Druhé kolo volieb by sa v zmysle tohto ohlásenia malo konať v dňoch 21.-22. októbra.

slovakia

left justify in out

Najvyšší český predstaviteľ sa však pri oznamovaní termínu dopustil omylu. V zmysle platnej legislatívy sa voľby do hornej komory českého parlamentu - Senátu i do krajov musia uskutočniť v posledných 30 dňoch pred uplynutím volebného obdobia. Prvé kolo volieb by sa preto malo uskutočniť o týždeň skôr, teda v dňoch 7.-8. októbra.

 

V prípade rozhodovania o nástupcoch senátorov zvolených v roku 2010, ktorým sa volebné obdobie končí 23. októbra, by sa prvé kolo volieb mohlo uskutočniť najskôr 23.-24. septembra a najneskôr v Zemanom ohlásenom termíne 14.-15. októbra. V prípade krajských zastupiteľov, ktorým sa volebné obdobie končí 13. októbra, by sa však voľby mohli konať najskôr 16.-17. septembra a najneskôr práve 7.-8. októbra, teda o týždeň skôr, ako ohlásil prezident.

 

Informácie priniesli denník Právo a internetový server Novinky.cz. Hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí už avizoval, že prezident stanoví termín krajských volieb samozrejme v súlade so zákonom. Úvaha o termíne 14.-15. októbra vzišla podľa jeho slov od zákonodarcov Stredočeského kraja.

 

Minister vnútra ČR Milan Chovanec upozornil, že voľby sa musia konať najneskôr 7.-8. októbra. Inak hrozí, že krajské voľby môžu byť napadnuté súdnou cestou a vyhlásené ako celok za neplatné, poznamenal a dodal, že preto hlavu štátu požiada o prehodnotenie rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies