Prezident Zeman navrhol za ústavného sudcu už raz odmietnutého Jana Sváčka

NETKY.SK • 13 Júl 2013, 06:52 • 2 min
Prezident Zeman navrhol za ústavného sudcu už raz odmietnutého Jana Sváčka

PRAHA - Predseda Mestského súdu v Prahe Jan Sváček, ktorého ministerka spravodlivosti ČR Marie Benešová označila vo vysielaní Českého rozhlasu za dlhoročného a skúseného sudcu s kontroverznou povesťou, je opäť kandidátom na post ústavného sudcu.

slovakia

left justify in out

Muža, ktorý bol členom niekdajšej štátostrany, navrhol v decembri 2011 na funkciu už vtedajší prezident Václav Klaus, Senát ho však vo februári 2012 odmietol. Návrh na vymenovanie Sváčka za ústavného sudcu dostal dnes pražský Senát aj od jeho nástupcu na Pražskom hrade Miloša Zemana.

 

Sváčkovo meno sa spomínalo v minulosti v súvislosti s jeho kontaktmi s vplyvným pražským podnikateľom Tomášom Hrdličkom, ale aj advokátom a exministrom spravodlivosti ČR Pavlom Němcom. Tŕňom v oku jeho kritikov bolo i jeho niekoľkomesačné členstvo v Lions clube, ktorého zakladateľom bol neslávne známy lekár Jaroslav Barták, neprávoplatne odsúdený za sexuálne útoky na svoje asistentky na 14 rokov väzenia.

Jeden z popredných predstaviteľov českej sociálnej demokracie a Zemanov rival v prezidentskej kampani Jiří Dienstbier to podľa internetového servera iDNES.cz označil za nevkusné. Prezident podľa jeho slov "veľmi dobre vie, aké boli výhrady voči pánovi Sváčkovi, prečo bol v Senáte odmietnutý. Myslím si, že je to i pohŕdanie Senátom, pretože nie je dobré, ak prezident nerešpektuje už raz vyslovený názor," uviedol senátor za ČSSD. Dienstbier túto nomináciu nepodporí a verí, že podobne bude postupovať aj väčšina jeho kolegov.

"Opakovaný návrh ma prekvapuje. Neviem, prečo sa takto pán prezident rozhodol, ale je to jeho právo," uviedol v reakcii šéf Senátu a Dienstbierov stranícky kolega Milan Štěch. Dôvody výberu už Zeman podľa slov svojej hovorkyne Hany Burianovej osobne oznámil predsedovi Ústavného súdu ČR Pavlovi Rychetskému. Podrobnejšie sa k návrhu vyjadrí až na schôdzi hornej komory parlamentu, ktorej termín zatiaľ neurčili. O kandidátovi by sa mohlo hovoriť už v priebehu augusta, senátori majú od dneška na prerokovanie tohto návrhu 60 dní. Zemanovi prešlo doteraz sedem kandidátov na posty ústavných sudcov. Neuspel iba s návrhom, aby v grémiu aj ďalej pôsobil Miloslav Výborný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies