Prezident Zeman má cukrovku, mal by obmedziť pitie a fajčenie

NETKY.SK • 1 August 2013, 09:04 • 2 min
Prezident Zeman má cukrovku, mal by obmedziť pitie a fajčenie

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman trpí cukrovkou a mal by obmedziť niektoré druhy jedál, pitie a fajčenie. Zhodli sa na tom členovia jeho lekárskeho konzília, ktorí sa v stredu zišli na prvom zasadnutí, informoval dnes server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Lekári dospeli k záveru, že hlava štátu je celkovo v dobrej fyzickej a psychickej kondícií, odporučili jej však niektoré dietologické obmedzenia, zlepšenie životosprávy a radikálnu redukciu fajčenia a požívania alkoholických nápojov. 

"To je predovšetkým kvôli cukrovke, ktorá sa mi síce nejaví tak dramatická, ale má určité dopady, ktoré sú dosť vidieť a o ktorých sa veľa diskutovalo," konštatoval šéf 12-členného konzília, minister zdravotníctva Martin Holcát.

Podľa jeho slov je príčinou Zemanových široko medializovaných pohybových problémov neuropatické postihnutie zapríčinené diabetom. Na prezidentových občasných ťažkostiach s nekoordinovanou chôdzou sa s obľubou zabávajú najmä používatelia internetu, ktorí ich nezriedka dávali do súvislosti s alkoholom. Presnú diagnózu hlavy štátu lekári zverejnia v piatok.

Vlastný poradný zbor lekárov mali aj predchádzajúci českí prezidenti. Na rozdiel od nich sa však bude Zemanovo konzílium stretávať pravidelne, nielen v prípade akútnych zdravotných ťažkostí hlavy štátu.

Zeman o vedenie lekárskeho tímu požiadal ministra Holcáta, ktorý donedávna pôsobil ako námestník riaditeľa pražskej motolskej nemocnice. Práve táto nemocnica bude základňou pre prípadnú liečbu prezidenta. 

Miloš Zeman tento týždeň absolvoval plánovanú operáciu zubov, ktorá dopadla úspešne. Momentálne odpočíva na svojej chalupe na Vysočine. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona