Prezident Zeman chce euro o tri roky

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 12:30 • 2 min
Prezident Zeman chce euro o tri roky

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v stredu vyjadril vieru, že Praha vstúpi do eurozóny do roku 2017. Proeurópsky líder to povedal v čase, keď súčasné parlamentné strany vyslovili podporu prijatiu eura.

slovakia

left justify in out

Zeman zároveň poukázal na veľkú spokojnosť Slovákov a Rakúšanov s jednotnou menou. Prezident taktiež podotkol, že Česko má vysokú mieru exportu a vývozcovia podporujú zavedenie spoločnej meny, keďže "výkyvy kurzu koruny im zvyšujú náklady a znižujú konkurencieschopnosť". Ako dodal, "nestačí mať euro iba vo (vládnom) programe, je potrebné niečo konkrétne robiť, stanoviť plán a termín jeho prijatia".

 

Česko sa zaviazalo prijať spoločnú európsku menu pri vstupe do EÚ pred desiatimi rokmi. Záväzok sa však stretol s odporom vtedajšieho euroskeptického prezidenta Václava Klausa, pravicových vlád i samotných občanov. Zmena nastala po zvolení Zemana a nástupe stredoľavej vlády premiéra Bohuslava Sobotku. Praha momentálne spĺňa podmienky na prijatie eura v oblasti štátneho dlhu, deficitu rozpočtu či inflácie. Odborníci však považujú za reálny vstup až v roku 2019. Marcový prieskum odhalil, že za spoločnú európsku menu je približne iba štvrtina Čechov, zatiaľ čo takmer polovica ju odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies