Prezident Zeman aj napriek vládnej kríze odcestoval na návštevu Číny

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 06:35 • 2 min
Prezident Zeman aj napriek vládnej kríze odcestoval na návštevu Číny

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman odletel dnes - napriek pokračujúcej vládnej kríze - na vopred plánovanú šesťdňovú návštevu Číny.

slovakia

left justify in out

Prezidentský špeciál vzlietol podvečer z vojenského letiska v Prahe Kbeloch. Na oficiálnu návštevu Čínskej ľudovej republiky, ktorá potrvá do 18. mája, odcestovali so Zemanom aj traja členovia českej vlády, a to ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová, šéf rezortu dopravy Dan Ťok a minister priemyslu Jiří Havlíček, informoval spravodajský server iDNES.cz.

 

Prezidenta sprevádza i jeho manželka Ivana a v tíme jeho spolupracovníkov nechýba ani hovorca Jiří Ovčáček či kancelár Vratislav Mynář. Súčasťou delegácie sú aj desiatky podnikateľov vrátane bývalého premiéra Petra Nečasa, a tiež guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok. Podnikatelia a novinári odleteli z Prahy druhým lietadlom, ktoré štartovalo o niečo neskôr.

 

Pôvodne malo byť v prezidentskej delegácii až šesť ministrov. Svoju účasť však napokon - v súvislosti s vládnou krízou v ČR - odvolali traja členovia vlády za ČSSD vrátane šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka a ministra vnútra Milana Chovanca. Namiesto nich do Číny odcestovali ich námestníci.

 

Vláda ČR napokon Zemanovu cestu do Číny schválila, aj keď voči nej vystupovali koaliční ľudovci. Prezidenta žiadali, aby najskôr odvolal ministra financií Andreja Babiša, ako to požaduje premiér Bohuslav Sobotka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies