Prezident: Zákonom o hmotnej núdzi môžu niektorí prísť o peniaze nezaslúžene

NETKY.SK • 2 Január 2014, 08:34 • 2 min
Prezident: Zákonom o hmotnej núdzi môžu niektorí prísť o peniaze nezaslúžene

BRATISLAVA – Prezident SR Ivan Gašparovič si myslí, že zákon o pomoci v hmotnej núdzi má dve stránky.

slovakia

left justify in out

Na jednej strane bude mnohých motivovať k tomu, aby si peniaze, ktoré dostávajú od štátu, zaslúžili prácou. "Na druhej strane sa môže stať aj to, že niektorí môžu o ne prísť nezaslúžene, pretože nie sú schopní vykonávať nijakú prácu. Prípadne v ich okolí žiadna nie je a sťahovať sa za takouto, ako myslí daný zákon, do iného regiónu, to by pre nich nebolo ekonomicky výhodné. Takže títo ľudia so zákonom určite spokojní nebudú," uviedol v rozhovore pre TASR.

Gašparovič túto právnu normu vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie. Poukazoval na jej možný nesúlad s Ústavou SR. "Pozerám sa na túto problematiku z dvoch hľadísk. Ako občan som presvedčený o tom, že každý človek má mať záujem na tom, aby bol prospešný pre spoločnosť a za prácu dostával plácu. Nemal by iba čakať, že sa štát o neho postará," konštatoval.

Ako pripomenul, keďže je v pozícii prezidenta, tak musí pri hodnotení zákonov posúdiť, či sú v súlade s ústavou. "V tomto prípade ústavný článok a ústava hovorí jednoznačne - štát nemôže nechať občana v hmotnej núdzi bez akéhokoľvek základu pre možný život," upozornil. Je presvedčený, že ak o tomto legislatívnom predpise bude rozhodovať Ústavný súd SR, vyloží ústavu tak, ako je napísaná a reálne myslená.

Poslanci neakceptovali pripomienky hlavy štátu a zákon 26. novembra opätovne schválili. Prezident ho nepodpísal, napriek tomu v januári tohto roka nadobudol účinnosť aj bez jeho podpisu. Ľudia v hmotnej núdzi budú mať nárok na finančnú pomoc od štátu vo výške 61,60 eura len vtedy, ak odpracujú 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností. Základným predpokladom týchto podmienok má byť to, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá.

Ombudsmanka Jana Dubovcová už avizovala, že sa pre daný zákon obráti v priebehu tohto mesiaca na Ústavný súd SR.

Vládny Smer-SD chce s politickými partnermi diskutovať o doplnkoch ústavného zákona, ktorými sa vyplatenie dávok v hmotnej núdzi môže podmieňovať bezúhonnosťou a vykonaním verejnoprospešných prác. Premiéra Roberta Fica k tomu podnietili aj pripomienky prezidenta, ktorý poukazoval na to, že v prípade verejnoprospešných prác, ako požiadavky na vyplatenie dávok v hmotnej núdzi, môže ísť o nútenú prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona