Prezident WBC: AIBA netuší, čo znamená toto odvetvie

NETKY.SK • 26 Február 2016, 17:51 • 2 min
Prezident WBC: AIBA netuší, čo znamená toto odvetvie

MEXICO CITY - Prezident verzie World Boxing Council (WBC) Mauricio Sulaimán ostro kritizoval amatérsku Medzinárodnú boxerskú asociáciu (AIBA) za úmysel umožniť profesionálnym pästiarom zúčastniť sa na tohtoročných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

"Netušia, čo znamená a reprezentuje box. Hrozia nebezpečne nevyrovnané konfrontácie medzi profesionálmi so skúsenosťami a amatérmi," vyhlásil líder organizácie so sídlom v Mexico City.


Šéf AIBA Čch'-kchuo Wu tento týždeň potvrdil svoj zámer pozmeniť kvalifikačnú štruktúru. Niektorých profibojovníkov oslovila takáto možnosť. "Išiel by som, keby som mohol," odkázal Vladimir Kličko, držiteľ zlatej medaily z OH 1996 v Atlante. Ukrajinec však dodal, že prednosť pred snahou o nomináciu by dostala jeho jarná odveta s Tysonom Furym, čo by prakticky znemožnilo jeho šancu cestovať do Brazílie. Aby sa Kličko mohol kvalifikovať na OH 2020 do Tokia, AIBA by musela zmeniť vekový limit, ktorý je momentálne na hranici 40 rokov. Väčšina profesionálov by stále mala veľké problémy dostať sa do Ria, nevyhli by sa júnovému svetovému olympijskému kvalifikačnému turnaju v Azerbajdžane. Museli by zvážiť hrozbu zranení, finančných strát, záväzkov či režimu viacdňového podujatia s niekoľkými súbojmi. "Je veľmi nepravdepodobné, aby sa nejaký profesionál dostal do americkej reprezentácie pre Rio," uviedol výkonný riaditeľ USA Boxing Mike Martino.


Spomenuté súperenie veteránov s mladíkmi je podľa Sulaimána najnegatívnejším faktorom: "AIBA dorazila na spodok. Takýmto spojením a odstránením prílb ukázala, že ju nezaujíma zdravie pästiarov ani správnosť boxovania. Ako sa dá bezpečne a férovo bojovať viac dní bez helmy? Mládež si zaslúži príležitosti medzi amatérmi." Mnoho profesionálnych promotérov a riadiacich orgánov vystúpilo proti zámeru AIBA, pretože to je jej pokus kontrolovať dosiaľ ich výsostné územie.


Čch'-kchuo Wu opakovane zdôraznil, že cieľom AIBA je ovládnuť každú úroveň tohto odvetvia. Asociácia zriadila Svetovú boxerskú sériu (WSB) či APB ligy. Z jej názvu vypadlo slovo "amatérska". Muži v ostatných rokoch nepoužívajú ochranu hlavy, čo má urýchliť prerod na profiverziu. Wu sa podieľal na účasti žien, ktoré môžu používať prilby, na OH 2012 v Londýne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies