Prezident WADA: v otázke obvinenia RUSADA v právach je lopta na strane Ruska

NETKY.SK • 17 November 2017, 19:16 • 2 min
Prezident WADA: v otázke obvinenia RUSADA v právach je lopta na strane Ruska

MOSKVA - Rada zakladateľov svetovej antidopingovej agentúry "WADA" neobnovila v právach Ruska antidopingovú agentúru "RUSADA", čo môže mať vplyv na povolenie účasti ruského národného tímu na Olympijske hry v roku 2018. Prezident WADA Kreig Ridi vysvetlil, prečo rozhodnutie rady zakladateľov nemôže byť politizovaným.

slovakia

left justify in out

"WADA trvá na celkovej nezávislosti RUSADA od ruskej vlády a súčasne s tým je jednou z podmienok jeho obnovenia aj verejné uznanie vládou záveru McLarena."

 

V záveroch McLarena je veľa nepresností, desiatky ruských športovcov uvedených v správe, boli uznaní za nevinných. To je vážny dôvod pochybovať o dôkazoch. Vedec Rodčenkov podľa dôkazov, z ktorých bola vytvorená správa Mclarena bol prepustený z postu vedúceho laboratória.

 

On bol súčasťou systému a celé to vybudoval bez toho aby informoval vládu Ruskej Federácie. Vedec, mal svoje laboratórium, a niektorí ľudia prijímali dopingový koktejl, ktorý on vyrábal. Rodčenkov je vraj podvodník, ktorý vydieral ruských športovcov a na jeho dôkazoch bola založená správa McLarena o diskreditácii.

 

Zo svojej strany Ruska vláda už vystúpila z rady zakladateľov RUSADA, zaviedla trestnú zodpovednosť za účasť na dopingu.  Podpredseda vlády RF Vitalij Mutko vyhlásil: "Čo sa týka zimných Olympijských hier 2014 sa držíme toho názoru, že výhra v Soči bola dosiahnutá tvrdou prácou, potom a krvou". Taktiež pripomenul, že z 13 druhov športov v 12 z nich v Ruskom národnom tíme pracovali zahraniční špecialisti a viaceré vyznamenania vyhrali naturalizovaní športovci. V súvislosti s tým on pomenoval obvinenia na adresu Národného tímu RF hlúposťami, ktoré  "my uznať nemôžeme". RUSADA zachováva šance na obnovenie ku začiatku Olympijských hier v roku 2018. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies