Prezident vzíde zo súboja Mursího a Šafíka, potvrdila volebná komisia

NETKY.SK • 28 Máj 2012, 22:44 • 2 min
Prezident vzíde zo súboja Mursího a Šafíka, potvrdila volebná komisia

Prezident vzíde zo súboja Mursího a Šafíka, potvrdila volebná komisia - Politika Súboj o post egyptského prezidenta zvedú v júnovom druhom kole volieb kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí a posledný premiér za vlády Husního Mubaraka, Ahmad Šafík.

slovakia

left justify in out

img

Súboj o post egyptského prezidenta zvedú v júnovom druhom kole volieb kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí a posledný premiér za vlády Husního Mubaraka, Ahmad Šafík. Oficiálne to dnes potvrdila volebná komisia.

Účasť na minulotýždňovom prvom kole prezidentských volieb dosiahla 46,2 percenta. Spomedzi 13 kandidátov získal Mursí 24,8 percenta hlasov a Šafík 23,7 percenta.

Šéf volebnej komisie Farúk Sultán uviedol, že všetky sťažnosti neúspešných kandidátov voči komisia zamietla.

Druhé kolo sa bude konať 16.-17. júna. Rozhodne sa v ňom o nástupcovi dlhoročného autokratického prezidenta Mubaraka, ktorého zvrhli ľudové protesty vo februári 2011.

Dvaja neúspešní kandidáti, ktorí sa nedostali do druhého kola, dnes spochybnili právoplatnosť konečných výsledkov volieb z 23.-24. mája.

"Sú otázky, ktoré poznačili výsledok volieb," uviedol bývalý šéf Ligy arabských štátov (LAŠ) Amr Músá, avšak bez detailov o údajných nezrovnalostiach.

Umiernený islamistický kandidát Abúl Futúh vyhlásil, že došlo ku kupovaniu hlasov a zástupcov kandidátov vylúčili z volebných miestností počas sčítania hlasov. "Moje vedomie mi nedovoľuje povedať, že tieto voľby boli spravodlivé," povedal.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies