Prezident vymenoval za predsedu SAV Pavla Šajgalíka

NETKY.SK • 15 Január 2015, 11:45 • 2 min
Prezident vymenoval za predsedu SAV Pavla Šajgalíka

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska dnes odvolal Jaromíra Pastoreka z funkcie predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) a vymenoval do tejto funkcie Pavla Šajgalíka.

slovakia

left justify in out

Kiska dnes o zmene na poste predsedu SAV rozhodol po tom, ako členovia snemu SAV na mimoriadnom rokovaní 18. decembra 2014 schválili návrh na odvolanie Jaromíra Pastoreka a následne 7. januára schválili návrh na vymenovanie doterajšieho podpredsedu SAV pre ekonomiku Šajgalíka. Oba návrhy po hlasovaní v Sneme SAV odoslal prezidentovi minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler.

 

Šajgalík krátko po schválení návrhu na jeho vymenovanie v sneme akadémie povedal, že pozícia vo vedení inštitúcie ako je SAV, je mimoriadne zaväzujúca. Spomenul pritom, že SAV je v situácii, keď jej chýbajú peniaze v rozpočte. Situáciu označil za dramatickú aj vzhľadom na to, že do čela akadémie sa dostal po odvolaní predchádzajúceho predsedu, čo sa stalo prvýkrát v histórii akadémie. Ako dodal, už v januári chce začať hovoriť s príslušnými ministerstvami o rozpočte akadémie. Ďalším významným krokom je podľa Šajgalíka dokončenie novely zákona o SAV. "Do pol roka musí prebehnúť diskusia o tom, akú formu budú mať verejné výskumné inštitúcie," priblížil začiatkom januára Šajgalík. 

 

Pastorekovi vyčítali kritici najmä slabú argumentáciu pri vyjednávaní rozpočtu na rok 2015 a komunikáciu vo vnútri akadémie. Pastorek po decembrovom schválení návrhu na jeho odvolanie povedal, že rozhodnutie snemu rešpektuje. Najvážnejším dôvodom schváleného návrhu na odvolanie predsedu podľa Pastoreka bolo, že sa nie všetci stotožnili s transformáciou SAV. Predseda snemu Karol Marhold z Botanického ústavu SAV na to reagoval tým, že dôvodom nebola samotná transformácia, ale jej spôsob. Ubezpečil tak, že transformácia SAV sa odchodom Pastoreka neskončí. Pastorekovi sa malo druhé funkčné obdobie skončiť v roku 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies