Ukrajinský prezident vymenoval Saakašviliho za šéfa Odeskej oblasti

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 15:10 • 2 min
Ukrajinský prezident vymenoval Saakašviliho za šéfa Odeskej oblasti

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu vymenoval bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho za nového guvernéra juhovýchodnej Odeskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Vymenovanie ešte v piatok avizoval portál ukrajinského denníka Kyiv Post, čo v piatok potvrdil na svojom konte na Facebooku minister životného prostredia Ihor Ševčenko. Saakašvilimu, ktorého Porošenko vo februári vymenoval za hlavného poradcu vlády pre reformy, v tejto veci v piatok udelili ukrajinské občianstvo. V Gruzínsku trestne stíhaný exprezident vystrieda Ihora Palycju, blízkeho spojenca podnikateľa a ešte donedávna guvernéra Dnepropetrovskej oblasti Ihora Kolomojského. Saakašvili v piatok na svojom konte na Twitter napísal, že "miluje Odesu" a zverejnil odkaz na pesničku o nej.


Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom, pre ktoré je odvtedy nežiadanou osobou. Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby v roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala opozícia. V novembri odchádzal z funkcie iba s 25-percentnou podporou verejnosti. Nová vláda navyše začala vyšetrovania a stíhania členov jeho vlád. Samotného exprezidenta stíhajú pre prekročenie právomocí či použitia sily voči demonštrantom pred ôsmimi rokmi.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona