Prezident vymenoval rektorov dvoch vysokých škôl

NETKY.SK • 15 Február 2012, 08:28 • 2 min
Prezident  vymenoval rektorov dvoch vysokých škôl

Prezident vymenoval rektorov dvoch vysokých škôl

slovakia

left justify in out

img

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval dnes rektorov dvoch verejných vysokých škôl. Technickú univerzitu (TU) vo Zvolene do roku 2016 povedie Rudolf Kropil. Rektor Matúš Oľha bude hlavou Akadémie umení (AU) v Banskej Bystrici už po druhý raz.

Gašparovič rektorom pripomenul, že dnes je veľmi dôležité pracovať na dobrom mene vysokej školy. „Dobré meno vašich študentov bude robiť dobré meno vašim vysokým školám,“ podčiarkol. Doplnil, že vysoké školy rektorov potrebujú nielen v úlohe pedagógov, ale aj ekonómov a hospodárov. „Chcem vám povedať, že ako vám veria vo vašich školách, verím aj ja vám, že túto funkciu zvládnete,“ vyhlásila hlava štátu.

Nový rektor TU vo Zvolene Rudolf Kropil v príhovore ubezpečil, že sa svojou prácou a zodpovednosťou bude snažiť, aby univerzita vychovávala skutočných odborníkov. „Naše univerzity nepatria medzi veľké. Sú však jedinečné svojím zameraním. Majú zásadný a špecifický celoslovenský dosah. Tu vo Zvolene je Technická univerzita aj pilierom univerzitného technického a environmentálneho vzdelávania v regióne stredného Slovenska,“ uviedol Kropil. Akademický senát univerzity ho zvolil vlani v novembri hneď v prvom kole tajných volieb. Vo funkcii vystriedal doterajšieho rektora Jána Tučeka, ktorý viedol univerzitu dve volebné obdobia. Do kresla rektora prichádza Kropil z pozície dekana Lesníckej fakulty TU.

Staronový rektor Matúš Oľha pripomenul, že AU v Banskej Bystrici je jediná mimobratislavská umelecká škola a tento rok oslávi 15. výročie vzniku. „Dúfam, že už nikto nebude spochybňovať jej zmysel,“ zdôraznil. Oľha bol v decembrových voľbách minulého roku jediným kandidátom na tento post. Sedemnásťčlenný senát ho zvolil v prvom kole volieb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona