Prezident vyhlásil v Tunisku na 30 dní výnimočný stav, krajina nie je bezpečí

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 09:02 • 2 min
Prezident vyhlásil v Tunisku na 30 dní výnimočný stav, krajina nie je bezpečí

TUNIS - Tuniský prezident povedal, že krajina "nie je v bezpečí" pred ďalšími útokmi extrémistov a vyhlásil v krajine výnimočný stav, aby, ako povedal, zabránil riziku kolapsu.

slovakia

left justify in out

Prezident Bádží Káid Sibsí vystúpil v televízii vyše týždeň po útoku islamského militanta na pláži hotelu v letovisku Sousse (Súsá), kde zabil 38 zahraničných turistov, prevažne Britov.

 

"Rozhodol som sa vyhlásiť výnimočný stav v celom Tunisku na 30 dní," citovala prezidenta tlačová agentúra DPA. "Čelíme vážnemu nebezpečenstvu - sme v stave vojny."

 

Výnimočný stav poskytne vláde dočasne viac flexibility a armáde a polícii viac autority, obmedzuje tiež právo na verejné zhromažďovanie, uviedla agentúra Reuters.

 

Dodala, že v Tunisku vyhlásili výnimočný stav naposledy v roku 2011, na začiatku tzv. arabskej jari, počas povstania proti autokratickému dlhoročnému vládcovi krajiny Zín Ábidín bin Alímu a zostal v platnosti do marca 2014. Spočiatku zahŕňal aj zákaz nočného vychádzania a zákaz zhromažďovania viac ako troch ľudí. Hoci tieto opatrenia boli neskôr zmiernené, polícia a armáda si ponechali právomoci zakročiť v prípade nepokojov či z bezpečnostných dôvodov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies