Prezident vrátil parlamentu novelu zákona upravujúcu platy zdravotníkov

NETKY.SK • 14 December 2015, 18:21 • 2 min
Prezident vrátil parlamentu novelu zákona upravujúcu platy zdravotníkov

BRATISLAVA - O novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti budú poslanci NR SR znovu rokovať. Legislatívnu úpravu, ktorú parlament prijal 25. novembra, poslal prezident Andrej Kiska poslancom na opätovné prerokovanie s návrhom, aby zákon schválili so zmenami.

slovakia

left justify in out

Prezident v zdôvodnení vrátenia zákona upozornil, že rozpočtové krytie zákona nepovažuje za dostatočné. Poukázal na to, že v dôvodovej správe k návrhu zákona chýba vplyv na schválený rozpočet verejnej správy, ako aj na kapitolu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky v súvislosti s úpravou miezd v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti.

 

"Aj vzhľadom na prebiehajúce podávanie hromadných výpovedí sestrami vo viacerých nemocniciach vytvára vrátenie zákona priestor na odbornú diskusiu a na opätovné prehodnotenie všetkých aspektov schválenej právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán," uviedol Kiska.

 

Právna norma, ktorú poslanci schválili 80 hlasmi, upravuje mzdy vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov.

 

Novela stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

Právna norma garantuje zdravotníkom platy v štátnych aj súkromných nemocniciach. Na vyššie mzdy má ísť na budúci rok 55 miliónov eur. V štátnych nemocniciach by išlo na platy 18.000 zamestnancov, ktoré sú v súčasnosti vyššie v porovnaní s ostatnými, asi desať miliónov eur a na platy 20.000 zdravotníkov v ostatných nemocniciach zvyšných 45 miliónov eur.

 

Novela sa však nepozdáva zástupcom zdravotníkov. Nepáči sa im, že sa netýka ich kolegov v ambulanciách, kúpeľoch či zariadeniach sociálnych služieb. Požadujú tiež, aby sa im zvýšili koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy, aby sa v plate zohľadňovali odpracované roky alebo započítavala materská či práceneschopnosť do času odbornej praxe. Sestry už na protest začali s podávaním výpovedí.

 

Práve zástupcovia zdravotníkov - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská komora fyzioterapeutov, ako aj jednotlivo viaceré sestry požiadali prezidenta, aby zákon nepodpísal. Vo svojej žiadosti poukázali najmä na nedostatočný dialóg s Ministerstvom zdravotníctva SR týkajúci sa ich mzdových požiadaviek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies