Prezident vrátil novelu školského zákona o bufetoch

NETKY.SK • 19 November 2014, 10:22 • 2 min
Prezident vrátil novelu školského zákona o bufetoch

BRATISLAVA - Prezident republiky Andrej Kiska vrátil na rokovanie NR SR novelu školského zákona, podľa ktorej majú z ponuky školských bufetov zmiznúť nezdravé potraviny.

slovakia

left justify in out

Podľa prezidenta je totiž schválený zákon v niektorých článkoch neurčitý a nejednoznačný a vedie k nezrozumiteľnosti. Agentúru SITA o tom informovala Soňa Záňová z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

 

Novelu školského zákona poslanci NR SR schváli 29. októbra 2014. Novela zakazuje v školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných. Zo školských zariadení sa stratia aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitrov obsahu. 

 

Podľa prezidenta Kisku však nie je jasné, ktoré jedlá sú doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia. „Rýchle občerstvenie je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia, resp. jeho obsahové vymedzenie," skonštatoval Kiska. Pri zákaze predaja cukroviniek a cukrárenských výrobkov balených aj voľných ako aj ochutených nápojov nie je jasné, o aké výrobky ide. Podľa prezidenta pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje. Prezident Kiska novelu školského zákona pre nejasnosti poslancom vrátil na opätovné prerokovanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies