Prezident: Vojnové siroty dostanú jednorazové odškodnenie

NETKY.SK • 24 September 2014, 10:09 • 2 min
Prezident: Vojnové siroty dostanú jednorazové odškodnenie

BRATISLAVA - Vojnové siroty sa dočkajú finančného odškodnenia. Prezident Andrej Kiska podpísal zákon o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám z dielne poslancov Smeru-SD Viliama Jasaňa a Ľubomíra Petráka. TASR informovala Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

Odškodnené dostanú deti tých, ktorí sa ako príslušníci československých zahraničných a spojeneckých armád, alebo ako účastníci domáceho protifašistického a protinacistického odboja v rokoch 1939 až 1945 zúčastnili na protifašistickom a protinacistickom boji za slobodu a demokraciu na Slovensku a následne padli či boli popravení.
      

Ak v národnom boji za oslobodenie padol alebo bol popravený jeden z rodičov, patrí sirote príspevok vo výške 2655,52 eura. V prípade oboch rodičov je to 3983,27 eura. Ak rodič zomrel na následky zranení utŕžených v protifašistickom boji za oslobodenie, štát vyplatí potomkovi 2655,52 eura. Odškodnenie by sa mohlo podľa predkladateľov dotknúť asi 400 ľudí.
     

"Dôvodom predloženia návrhu zákona o poskytnutí jednorazového finančného príspevku tzv. vojnovým sirotám, je zámer učiniť zadosť spravodlivosti vo vzťahu k deťom účastníkov protifašistického a protinacistického odboja," odôvodňujú autori zákona. Priznávajú, že ich zákon bude mať v prípade schválenia negatívny vplyv na štátny rozpočet.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona