Viaceré nemocnice - neziskovky budú fungovať po novom, prezident podpísal novelu

NETKY.SK • 21 December 2017, 18:39 • 2 min
Viaceré nemocnice - neziskovky budú fungovať po novom, prezident podpísal novelu

BRATISLAVA - Nová právna norma upravuje prevod práv a povinností spoluzakladateľa neziskovej organizácie založenej štátom, ako aj postavenie tzv. prioritného majetku, ktorý do niektorých vložil štát.

slovakia

left justify in out

Nemocnice, ktoré pôsobia ako neziskovky zriadené či spoluzriadené štátom, budú fungovať po novom. Zmena sa dotkne viacerých menších regionálnych nemocníc aj liečebných ústavov. Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v stredu 20. 12. podpísal prezident Andrej Kiska.

 

Právna norma upravuje prevod práv a povinností spoluzakladateľa neziskovej organizácie založenej štátom, ako aj postavenie tzv. prioritného majetku ako majetku, ktorý do neziskových organizácií založených štátom vložil štát. Spoluzakladatelia neziskoviek tak svoje povinnosti a práva môžu previesť na ministerstvo zdravotníctva, to už ale práva a povinnosti ďalej prevádzať nemôže.

 

Novela zákona má reagovať na potreby aplikačnej praxe, kde súčasné pravidlá neumožňujú meniť zakladateľskú štruktúru neziskových organizácií založených štátom.

 

Neziskovky tiež po novom budú môcť nakladať aj s prioritným majetkom, ktorý bude prebytočný. Štát má na to dohliadať. Poslanci Národnej rady Štefan Zelník (SNS) a Tibor Bastrnák (Most-Híd), ktorí návrh predložili, poukazovali na to, že prioritný majetok je chránený prísnejšie ako majetok štátu, aj keď "de iure o majetok štátu nejde". Prax však podľa nich ukazuje, že ak sa časť prioritného majetku stane dočasne prebytočnou alebo prebytočnou, neziskové organizácie nemajú žiadnu možnosť s ním nakladať a takýto majetok stojí a leží bez racionálneho využitia.

 

Malým a stredným nemocniciam sa zmeny nepáčia. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) preto požiadala prezidenta SR Andreja Kisku, aby dotknutú novelu zákona nepodpísal. Asociácia, ktorá reprezentuje vyše 70 zdravotníckych zariadení, je novelou podľa svojho stanoviska hlboko znepokojená. Poukazuje na to, že parlament zmeny prijal bez pripomienkového konania a širšej diskusie s odbornou verejnosťou a dotknutými subjektmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona