Prezident vetoval zákon o hlásení pobytu občanov

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 10:54 • 2 min
Prezident vetoval zákon o hlásení pobytu občanov

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič vrátil Národnej rade SR novelu zákona o hlásení pobytu občanov, ktorú parlament schválil 16. mája.

slovakia

left justify in out

Zákon okrem iného zavádza povinnosť občanom, ktorí sa pripravujú na vycestovanie do zahraničia na dlhšie ako 90 dní, oznámiť túto skutočnosť ohlasovni pobytu. Za nesplnenie tejto povinnosti hrozí podľa novely pokuta, keďže má ísť o priestupok.

Prezident navrhuje zo zákona úplne vypustiť ten bod, podľa ktorého sa slovo "ohlási" nahrádza slovami "je povinný ohlásiť". Gašparovič nesúhlasí s dôvodovou správou k zákonu, v ktorej sa uvádza, že "doterajší stav neukladal občanovi výslovne povinnosť danú skutočnosť ohlásiť. Občania často nerozlišujú v právnom predpise, ak je povinnosť ustanovená slovesom bez použitia slova povinný.“ Prezident to vo vzťahu k iným ustanoveniam zákona považuje za zmätočné. Hlava štátu tiež upozorňuje, že zákon o priestupkoch z roku 1990 hovorí, že priestupkom proti poriadku v správe je porušenie aj iných povinností, ak sú ustanovené všeobecne záväznými právnymi predpismi a ak sa takýmto konaním sťaží plnenie úloh štátnej správy alebo obcí. Okrem toho tento zákon aj pri naplnení skutkovej podstaty priestupku upravuje uloženie pokuty (a to do 33 eur), zároveň nie je vylúčené od uloženia sankcie upustiť. 

Ohlásenie pobytu občana v zahraničí na dobu dlhšiu ako 90 dní môže mať podľa Gašparoviča pozitívny vplyv na ochranu niektorých jeho práv, najmä v prípade, ak sa niektoré písomnosti považujú zo zákona za doručené bez ohľadu na skutočnosť, či boli prevzaté, alebo či sa o ich doručení adresát dozvedel. "Čo však považujem za podstatné, ohlásenie pobytu môže pomôcť ochrane občana v zahraničí pri rozmáhajúcom sa obchodovaní s ľuďmi, najmä pri páchaní násilia na ňom, ak štátne orgány budú mať vedomosť o štáte a mieste jeho pobytu," napísal prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies