Prezident varuje pred nárastom extrémizmu a vyzýva ľudí ísť voliť

NETKY.SK • 31 Október 2017, 16:07 • 2 min
Prezident varuje pred nárastom extrémizmu a vyzýva ľudí ísť voliť

NITRA - K účasti na sobotňajších regionálnych voľbách vyzval prezident SR Andrej Kiska počas svojej dnešnej návštevy Nových Zámkov a Nitry. V zozname kandidátov na županov aj poslancov je podľa neho veľa schopných ľudí, ktorí chcú posunúť regióny dopredu. Zároveň varoval pred nárastom extrémizmu.

slovakia

left justify in out

"Rastie nám extrémizmus a naši extrémisti sa aj v týchto voľbách aktivizujú. Ide o veľmi profesionálnu a nebezpečnú politickú silu, ktorá nás chce dostať z Európskej únie, ktorá by nám nanovo najradšej postavila hranice a spravila z nášho moderného Slovenska nacionalistický, xenofóbny štát," zdôraznil Kiska. Slováci podľa neho nesmú dať v župných voľbách signál, že týmto smerom by sa krajina mala uberať.

Prezident poukázal na to, že extrémisti sa výrazne mobilizujú pred voľbami aj v Nitrianskom kraji, kde už dnes nie je aktuálnou témou pred regionálnymi voľbami vyťahovanie tzv. "maďarskej karty, ako to bolo v minulosti". "Historicky nikdy sme nemali medzi Slovenskom a Maďarskom také dobré vzťahy a maďarská karta tu už nezohráva žiadnu úlohu," povedal Kiska. Vyzdvihol, že pri návšteve južných okresov už dnes necítiť žiadne národnostné pnutie.

Ľudia si podľa neho musia uvedomiť, že v župných voľbách ide o ich dennodenný život a o to, "aké máme stredné školy, aké máme cesty, ako funguje kultúra, divadlá, galérie".

 

Slovensku sa podľa Kisku darí, no občania v regiónoch to reálne necítia. Krajina sa potýka s množstvom problémov, v ľuďoch rastie vzdor a ten je hybnou silou pre extrémizmus. "Nebude úspešné Slovensko, pokiaľ nebudú úspešné regióny. A úspešné regióny - to sú župné voľby, to sú naši poslanci v župách a župani," prízvukoval. Sám pôjde v sobotu voliť v Prešovskom kraji. Meno kandidáta na župana, ktorému dá hlas, však neprezradil.

Kiska sa dnes vo fotogalérii Trafačka v Nitre stretol s osobnosťami spoločenského života v Nitre, s ktorými diskutoval na tému nárastu extrémizmu. Ten podľa neho vzrastá nielen u mladých ľudí, ale napríklad aj medzi učiteľmi. "Moje smutné zistenie je, že desať až 15 percent učiteľov má extrémistické názory," skonštatoval.

 

Vyplýva to podľa neho z toho, že povolanie učiteľa dnes nie je lukratívne a za učiteľov idú aj takí, ktorí "nie sú práve najkvalitnejší". Učitelia pritom majú na mladých ľudí veľký vplyv, podčiarkol prezident. Za nárastom extrémizmu vidí znechutenie ľudí z korupcie, z politiky.

 

Zároveň vyzval aj médiá, aby neumožňovali šíriť nenávisť v komentároch pod rôznymi blogmi, pretože šírenie nenávisti pokladá za veľmi nebezpečný jav pre spoločnosť. Aktívnejšia v tomto smere by podľa neho mala byť aj cirkev. "Chýba mi hlas cirkvi, ktorá by jasne povedala, že toto nie je to, s čím sa stotožňujeme," podčiarkol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies