PREZIDENT: V hlasovaní o zmenách v eurovale vyzval koalíciu k zodpovednosti

NETKY.SK • 9 September 2011, 19:19 • 2 min
PREZIDENT: V hlasovaní o zmenách v eurovale vyzval koalíciu k zodpovednosti

PREZIDENT V hlasovaní o zmenách v eurovale vyzval koalíciu k zodpovednosti - Politika Prezident SR Ivan Gašparovič vyzval vládnu koalíciu v súvislosti s podporou zmien v eurovale k zodpovednosti. Na túto tému mal uplynulé týždne rozhovory s lídrami politi

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič vyzval vládnu koalíciu v súvislosti s podporou zmien v eurovale k zodpovednosti. Na túto tému mal uplynulé týždne rozhovory s lídrami politických strán. Či je k tomu potrebné z jeho pozície zvolať okrúhly stôl, ukáže podľa neho čas. "Je to v prvom rade ich zodpovednosť a k tejto zodpovednosti ich týmto momentom aj vyzývam," uviedol dnes pre TASR.
      Na otázku, či by sa hlasovanie o navýšení a posilnení kompetencií eurovalu malo spojiť s hlasovaním o dôvere kabinetu prezident reagoval, že to záleží na postavení a odvahe premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).
      V prípade nedostatku hlasov v Národnej rade (NR) SR Gašparovič pripustil aj rozpad vlády. "Je to predsa len v rozpore s koaličnou politikou, s jednotnosťou v koalícii a so spoločnými výstupmi v otázkach budúcnosti Slovenska. Ak má koalícia takéto rozporné názory, tak si myslím, že vláda je vo veľmi labilnej pozícii," poznamenal.
      Predseda KDH Ján Figeľ v rozhovore pre denník Pravda avizoval, že prípadné zablokovanie eurovalu v NR SR by mohlo znamenať koniec vládnej koalície. SaS bez predbežného avíza totiž začala vlastnú kampaň proti eurovalu, v rámci ktorej navrhovanú finančnú stabilizačnú pomoc označila vo svojich brožúrkach za "cestu k socializmu". Toto sa nepáčilo zvyšku koalície, keďže sa tak stalo bez predchádzajúcej dohody.
      Hlava štátu nepovažuje tento krok SaS za najšťastnejší. "Nebolo by dobré, ak by sme sa zbavili určitého postavenia, ktoré máme v EÚ aj v eurozóne," podčiarkol s tým, že súčasnú situáciu netreba podceniť. "Ak nenájdeme spoločné riešenie, ak budeme hľadať množstvo alternatívnych riešení, tak sa nikdy nedohodneme a príde len k zhoršeniu situácie," konštatoval. Situáciu okolo Grécka označil za skúšku malého problému. Ak sa tá nezvládne, prídu ako reťazová reakcia veľké problémy, ktoré by mohli znamenať rozpad eurozóny. "Myslím si, že to nechce nikto z nás," podotkol prezident.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies