Prezident USA Barack Obama vzdal hold krajanom, ktorí položili životy za slobodu

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 17:21 • 2 min
Prezident USA Barack Obama vzdal hold krajanom, ktorí položili životy za slobodu

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama vyzdvihol dnes podiel 16 miliónov príslušníkov amerických ozbrojených síl na oslobodzovaní starého kontinentu a vzdal hold 400.000 Američanom, ktorí položili životy za slobodu.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny najvyšší predstaviteľ Spojených štátov podčiarkol, že išlo o generáciu, ktorá doslova zachránila svet.
     

Americký prezident sa podľa vlastných slov skláňa aj pred príslušníkmi ozbrojených síl USA a ich rodinnými príslušníkmi po 70 rokov chrániacich nadobudnutú slobodu.
     

Občania Spojených štátov sa denne hlásia k slobodám, za ktoré bojovali ich krajania a k americkému snu, za ktorý vlastne položili životy, vyplynulo z Obamovho vyhlásenia, ktorého obsah priblížili tlačové agentúry DPA a MTI.
     

Americký prezident pripomenul, že druhá svetová vojna si vyžiadala viac ako 40 miliónov životov, vrátane šiestich miliónov židov a miliónov iných občanov, ktorých nacisti povraždili. Po viac ako piatich rokoch neľútostných bojov priniesla víťazstvo síl slobody nad útlakom v Európe. V pacifickom regióne však vojnový konflikt pokračoval ešte tri mesiace, avšak európsky Deň víťazstva predstavoval tak očakávanú nádej na mier.
     

Západní spojenci by sa podľa prezidenta USA mali v súčasnosti hlásiť k spoločným hodnotám - slobode, bezpečnosti, demokracii, ľudským právam a vláde zákona. Súčasne treba odmietnuť všetky formy násilia, zdôraznil Barack Obama.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies