Prezident USA Barack Obama pricestoval na historickú návštevu Barmy

NETKY.SK • 19 November 2012, 10:01 • 2 min
Prezident USA Barack Obama pricestoval na historickú návštevu Barmy

Prezident USA Barack Obama pricestoval na historickú návštevu Barmy - Politika Americký prezident Barack Obama dnes pricestoval na historickú návštevu Barmy, informovala agentúra DPA. Obamu, prvého úradujúceho amerického prezidenta, ktorý túto krajinu na

slovakia

left justify in out

img

 Americký prezident Barack Obama dnes pricestoval na historickú návštevu Barmy, informovala agentúra DPA.

Obamu, prvého úradujúceho amerického prezidenta, ktorý túto krajinu na juhovýchode Ázie navštívil, privítal na medzinárodnom letisku v bývalom hlavnom meste Rangún barmský viceprezident Nyan Htun. Zhromaždení študenti mávali americkými i barmskými vlajkami.

Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že jeho historická návšteva Barmy ako vôbec prvého prezidenta USA v tejto krajine juhovýchodnej Ázie predstavuje nový míľnik vo vzájomných vzťahoch.

Obama po súkromnom stretnutí s opozičnou líderkou Aun Schan Su Ťij podľa agentúry AP uviedol, že za ostatné roky zaznamenáva v Barme veľmi povzbudivý pokrok. Zdôraznil najmä prepustenie Su Ťij z domáceho väzenia a jej opätovné zvolenie za poslankyňu parlamentu.

Americký prezident prisľúbil, že sa vzťahy medzi USA a Barmou budú len prehlbovať v prípade, že táto ázijská krajina bude pokračovať v demokratizácii.

Ulice Rangúnu - bývalého hlavného mesta Barmy, kam Obama dnes pricestoval - lemovali desaťtisíce zvedavcov a priaznivcov, ktorí prišli amerického lídra pozdraviť.

Obama sa prihovorí barmskej verejnosti z akademickej pôdy univerzity v Rangúne, pričom prejav bude naživo vysielať miestna televízia. Americký prezident má podľa AP pripravený prejav, v ktorom ponúkne Barme priateľskú pomoc USA. 

"Namiesto útlaku musí byť zabezpečené plné právo ľudí na zhromažďovanie sa. Namiesto potláčania prejavu musí byť závoj cenzúry teraz strhnutý. Ak začnete týmito krokmi, môžete sa spoľahnúť na pokrok," povie Obama podľa úryvku z prejavu, ktorý zverejnila tlačová kancelária Bieleho domu.

Prezident USA v nedeľu pred príletom do Barmy povedal, že jeho historická návšteva je uznaním tamojšieho prebiehajúceho demokratického procesu, no neznamená schválenie tamojšej vlády.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies